Legmegbízhatóbb a PCR, leggyorsabb az antigénteszt

koronavírus

Amint azt Igor Matovič miniszterelnök nemrég bejelentette, két hétvégén országszerte tömeges antigéntesztelést tartanak, hogy kiszűrjék a koronavírus-fertőzötteket, s hogy így megfékezzék a járványt. Mit kell tudni erről és a további két tesztről?

Az antigénteszt a PCR-hez képest kisebb érzékenységű, viszont olcsóbb vizsgálati módszer. A vírust közepes vagy magas mennyiségben ürítő páciensek légúti mintáinak elemzése során a vírus S-proteinjét mutatja ki. Abban az esetben ideális, ha nagy valószínűséggel Covid-19-cel fertőzött a beteg.

A mintavétel szintén orrból és/vagy garatból történik, s az eredmény már 15-20 percen belül rendelkezésre állhat. A módszerrel vizsgált fehérjék (a vírus örökítőanyagával ellentétben) még nincsenek jelen a betegség nagyon korai stádiumában, illetve a fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a nyálkahártyák felszínén csak kisebb mennyiségben jelennek meg, így ezekben az esetekben a teszt eredménye akár álnegatív is lehet. Emiatt negatív eredmény esetén, különösen, ha fennáll a fertőzés gyanúja, mindenképpen javasolt elvégezni a PCR-tesztet.

„A koronavírus-fertőzést legmegbízhatóbban a PCR-teszt mutatja ki. A vírus ribonukleinsavának, örökítőanyagának jelenlétére összpontosít az orrból és a garatból vett mintákban. Épp a pandémiát okozó SARS-CoV-2 vírus egyedülálló génjét figyeli – tájékoztatott Diana Madarászová, a Medirex vállalat szóvivője, majd hozzátette: – Világszerte ezt a módszert alkalmazzák.

Pontossága 95-100 százalék között mozog. A tünetes betegek és a tünetmentes, fertőző hordozók azonosítására alkalmas. Azt mutatja ki, hogy a vírus jelen van-e a légutakban.

A PCR-teszt megbízható, már nagyon alacsony vírusszint esetén is képes pozitív eredményt adni. A mintavétel előtt legalább két óráig nem ajánlatos enni, inni, dohányozni, rágógumizni, orr- vagy torokcseppet használni, fogat mosni, szájvizet használni.” A harmadik teszt, az úgynevezett ellenanyag vagy szerológiai teszt olyan speciális anyagokat tud kimutatni, amelyek a szervezetben azután képződnek, amikor az ember már túl van a fertőzésen. Azok azonosítására alkalmas, akik már átestek a fertőzésen, és feltehetően védettségük van a vírussal szemben. „Az ellenanyagok képződése bizonyos ideig eltart. A nemzetközi tanulmányok szerint az emberek többsége a fertőzés utáni 7–11. napon kezd ellenanyagokat – IgM, IgA és IgG – termelni. Ezek a vírussal való találkozás különböző stádiumaiban képződnek. A Medirex laboratóriumaiban az ellenanyag teszt két típusát alkalmazzuk.

Az első azt vizsgálja, hogy a beteg szervezetében volt-e SARS-CoV2 vírus, és milyen az IgG ellenanyag szintje. A másik a heveny és a már legyőzött fertőzést mutatja ki, még.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?