A falu tulajdonába került a kastély

Tallós
Tallós |

Elsősorban a helyi turizmus fellendítése céljából szeretnék az Esterházy-kastélyt felújíttatni. Az elképzelések szépek, a megvalósításhoz vezető út még nagyon hosszú, de az első lépést már megtették.

A tallósi kastélyt gróf Esterházy Ferenc magyar királyi főkancellár építtette 1760-ban egy 17. századi reneszánsz kastély öreg alapjaira. Három évvel később itt nyílt meg az első állami árvaház, amelyet 1780-ban Szencre helyeztek át. A kastélyban ezután kapott helyet az 1772-ben Szencen alapított első fenyítőház, amelynek utolsó rabjait 1790-ben szállították el Tallósról.

Elkallódott értékek
Ezek után egy időre lakatlanná vált az épület, majd iskola működött ott. 1825-ben Esterházy Mihály angol telivér ménest alapított Tallóson. Unokaöccse, Esterházy Antal gróf a nagybátyjától örökölt ménest az ország leghíresebb ménesévé fejlesztette. Az Esterházyak leszármazottai a második világháború idején hagyták el végleg a kastélyt. Utolsó tulajdonosa Esterházy Ilona grófnő és férje, Cereseto Virgilio. Távozásuk után az állami gazdaságnak lett irodája az épületben, a termeket főleg raktározásra, kukoricaszárításra használták. Amit mozdítani lehetett, ellopták, a berendezést szétverték, tönkretették. Az 1950-es években óvoda, alapiskola, később mezőgazdasági iskola működött itt. 1967-ben magyar tannyelvű bentlakásos kisegítő iskola nyílt a kastélyban. Az 1970-es években az épület romos állapotba került, 1975-ben tűzvész pusztította el egy részét. Az 1980-as években bizonyos részeket felújítottak. A speciális alapiskolát 2019-ben Galántára költöztették. Az 1763-ban Mária Terézia által a parkban ültetett tölgyfát idén júliusban ki kellett vágni, mert életveszélyessé vált. Egy részét azonban meghagyták emlékül. Tavaly április óta rendszeresen szerveznek termelői piacot a kastély udvarán. A rendezvény egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nemcsak a helyiek és a környékbeli őstermelők vesznek részt rajta, hanem egyre távolabbi településekről jönnek árusok. Maga az épület azonban kihasználatlanul áll.

Új célok

Horváth Zoltán polgármester 2006-ban indult először a helyhatósági választáson, már akkor a választási programjába foglalta, hogy szeretné megmenteni a kastélyt.

„Nagyon szerettem volna, ha többé nem mostohagyerekként kezeljük. Hetven éve államosították, azóta szinte semmit sem tettek, hogy megmentsék. Tizennégy év türelmes, de aktív munka után végre sikerült a községnek megvásárolnia. Rendkívül hálás vagyok, hogy a képviselő-testület tagjai végig mellettem álltak és támogatták ezt az igyekezetet. Érsek Árpád volt közlekedési miniszter is sokat segített abban, hogy ez megvalósuljon. Most kezdődik el a nagy munka, ami egy újabb nagy kihívás. Pályázatírás és az azzal járó rengeteg kiadás vár ránk, de nagyon örülünk neki” – mondta el Horváth Zoltán. A polgármester elsősorban egy erős szakmai stábot szeretne felállítani, amelynek tagjaival kidolgoznak egy tervet, hogy milyen irányban induljanak el. Véleménye szerint leginkább az idegenforgalom területén kellene kihasználni a kastélyt.

„Nagyszombat megyében sajnos ez az egyik leggyengébb ágazat. Tallós sok lehetőséget tud nyújtani a kirándulni vágyóknak: itt található a Maticza-malom, a Kis-Dunán csónakázni lehet, a helyi lovas ranchon lovagolni, kocsikázni, de a fürdőzők és a kerékpárosok is megtalálják a számításukat. Jelenleg egy olyan összefogáson dolgozunk a helyi turizmus terén, amelybe az egész Kis-Duna mentét szeretnénk bekapcsolni.

Itt jöhetne számításba ez az értékes történelmi épület, amely komoly vonzerőt jelenthetne az egész régióban” – tette hozzá. Az előzetes tervek alapján szálláslehetőséget alakítanának ki, hiszen a településen egyáltalán nincs, a környéken pedig nagyon kevés erre a lehetőség. Ezen kívül egy szép éttermet is szeretnének. A kastélynak nagy pincéje van, ahol például esküvőket, különböző családi ünnepségeket, egyéb rendezvényeket lehetne szervezni. Horváth Zoltán szerint valószínűleg a község nem tud majd ilyen összetett vállalkozást működtetni, ezért a későbbiekben bérlők érdeklődésére számítanak. A felújítást azonban saját erőből, de természetesen pályázatok segítségével szeretnék megoldani.

„Nagyszombat megye rendkívül pozitívan áll az idegenforgalom fellendítéséhez. Több vonalon szeretnénk elindulni, például a határon átnyúló Interreg-pályázatokon magyarországi együttműködéssel, vagy a Norvég Alapon keresztül. Már elkezdtük a pályázati lehetőségeket keresni. Nagyon bízom az eredményességben. Ha van közös cél és összetartás, akkor nem kis eredményeket lehet elérni. Ez egy komoly csapatmunka, köszönet jár mindenkinek, aki eddig is besegített” – zárta Tallós polgármestere. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?