Szeptemberben is csökkent az állástalanok száma

robota
Pozsony |

A koronavírus-járvány márciusi megjelenését követő hónapok látványos növekedése után már két hónapja csökken a szlovákiai állástalanok száma. A járvány második hullámának a berobbanása miatt azonban az elkövetkező időszakban ez a trend újra megfordulhat.

„Míg júliusban az állástalanok aránya elérte a 7,65 százalékot, augusztusra ez 7,60, szeptemberre pedig 7,43 százalékra esett vissza, ami rendkívül jó hír, hiszen az állástalanok száma annak ellenére csökken, hogy a járvány második hulláma miatt újabb megszorításokat kellett bevezetni” – nyilatkozta Milan Krajniak munkaügyi miniszter a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVAR) legfrissebb, hétfőn közzétett felmérésére hivatkozva.

Szeptember végén 224 393 állástalan volt az országban, 5124-gyel kevesebb, mint augusztusban. Csak összehasonlításképpen: júliusban még 231 504 állástalan volt a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában.

„A trend egyértelmű, a munkanélküliség már két hónapja csökken. A járvány márciusi megjelenése óta egyébként április volt a legrosszabb hónap, amikor 33,6 ezerrel nőtt az állástalanok száma az egy hónappal korábbihoz képest”

– tette hozzá Krajniak, aki szerint a javulás a kormány munkahelyteremtő programjainak is köszönhető. „Ezeknek köszönhetően azok nagy része, akiket áprilisban és májusban elbocsátottak, fokozatosan újra munkába állhatott” – állítja a miniszter. Szerinte a fő céljuk az, hogy a munkáltatók a szlovák állampolgárokat foglalkoztassák, vagyis, hogy ezeket ne szorítsák ki a külföldi vendégmunkások.

A tárcavezető szerint a munkanélküliségi mutatók az összes megyében javultak. „Járási lebontásban a leglátványosabb javulást az Aranyosmaróti járásban regisztráltuk, ahol 1 százalékponttal csökkent a munkanélküliek aránya. Jól teljesített – legalábbis az állástalanok számának a csökkenését tekintve – azonban a Vágsellyei, a Nagytapolcsányi és a Rimaszombati járás is. Ez utóbbiban azonban az állástalanok aránya még mindig meghaladja a 20 százalékot” – tette hozzá Marián Valentovič, az ÚPSVAR vezérigazgatója, aki szerint a legalacsonyabb munkanélküliséget még mindig Pozsony megyében mérték. Szeptemberben már nőtt az új álláshelyek száma is. A Munka-, Szociális és Családügyi Központ adatai szerint a munkaügyi központok 76 673 szabad állást kínáltak a munkát keresőknek, 4542-vel többet az egy hónappal korábbinál. A legtöbb szabad állást, több mint 21 ezret Pozsony megyében kínálták, a legkevesebbet, alig 4 ezret pedig Kassa megyében.

Az elemzők szerint az augusztusi és a szeptemberi javulást követően az elkövetkező időszakban újra nőhet az állástalanok száma, a járvány második hulláma miatt ugyanis egyre több olyan megszorítást vezetnek be, ami miatt csökkenhet az álláshelyek száma. Peter Kažimír jegybankelnök az általa vezetett intézmény legutóbbi előrejelzésére hivatkozva azzal számol, hogy az idei második fél évben is nagyjából 10 ezer, jövőre pedig újabb 30 ezer ember veszítheti el a munkáját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?