Garázdák és más háborgók

tüntetés

Minden törvénytisztelő polgár nyilván elítéli a pozsonyi Slovan ultráinak és Marian Kotleba híveinek szombat délutáni agresszív randalírozását a kormányhivatal előtt. 

Utcakövek, füstbombák, hanggránátok és egyebek hajigálásával, alpári bekiabálásaikkal legfeljebb önmaguknak és a hasonszőrűeknek szerezhettek pszichiáterekre tartozó kielégülést. A kivezényelt kommandósok és rendőri alakulatok – miután felszólításra sem távoztak a tüntetők – teljes joggal vetettek be könnygázt és vízágyút is, hiszen veszélyhelyzet van kihirdetve, és a hatályos rendelet szerint hatnál több személy nem gyülekezhet sehol. Itt pedig legalább ezren ordibáltak, miközben feltehetően egymás között is terjesztették az életveszélyes vírust. Mégis súlyos hiba lenne, ha a politikai döntéshozók legyintenének a történtekre, s úgy reagálnának, mint a kormányfő szombaton este a Markíza televízióban, amikor kijelentette: az agresszív tüntetők ilyen rendőri választ érdemelnek. Jogos megállapítás, csakhogy Matovič megfeneklett ezen a szinten. Ugyanis egyre többen fáradnak bele a kormány kapkodásába, átgondolatlan, napokon belül megváltoztatott döntéseibe. Ők egyelőre családi, baráti körben háborognak. Főleg azok a vállalkozók és különféle szolgáltatók, akiknek a kemény munkával eddig szerzett bevételeik alaposan megcsappantak, vagy egészen elmaradtak. A beígért állami segítség meg hónapokig késett, nemritkán meg sem érkezett. A kabinet, különösen a miniszterelnök iránti fokozódó ellenérzést legutóbb az AKO és a Focus közvélemény-kutató felmérése is jelezte, az AKO szerint Matovič pártjának támogatottsága a február végi választáson elért 25,02 százalékról 15,3-ra zuhant. A választás óta először vezet ellenzéki tömörülés, méghozzá Peter Pellegrini még mindig csak alakulgató politikai formációja, a Hlas. Persze ebből nyilván még nem lehet végső következtetéseket levonni, ám aligha tévednek azok, akik szerint e számok jól tükrözik a vészesen romló közhangulatot. Már több politikai elemző is úgy véli, Matovič képtelen ellátni az egyébként sem könnyű, az elharapózó járvány miatt pedig még bonyolultabb kormányfői feladatokat. Hebehurgya viselkedésével, folyamatos viszálykodással, értelmetlen bűnbakkereséseivel traumatizálja koalíciós partnereit, de a közvéleményt is.

Most nagy társadalmi kísérletre készül. Két egymást követő hétvégén mindenkit letesztelne az országban, kivéve a tízévesnél kisebb gyerekeket. Ez a próbálkozás nem sikerült a cseheknek, más európai országban nem is kísérleteztek ilyesmivel, mert a gyorsteszt nem teljesen tökéletes, elég jelentős a hibaszázalék, nem mindenkinél mutatja ki a fertőzést. Két nap alatt kellene elvégezni a sok millió tesztet, a kormányfő ezt a hadsereg segítségével, a lehető legtöbb ellenőrzőpont kialakításával, sok orvos bevonásával igyekszik megvalósítani. Szerinte ez a módszer olcsóbb, mint a lockdown, vagyis a termelés és a közélet teljes kikapcsolása, a lakosság nagy többségének karanténba küldése legalább tíz napra.

Matovič azt is közölte, ha nem sikerül megszervezni ezt a bonyolult egészségügyi hadműveletet, akkor lemond. Nagy kérdés, vajon mennyien mennek el a tesztelésre, mert a jó szervezésen kívül csak a lakosság jelentős többségének részvétele révén lehet bizonyos mértékig eredményes ez a megavállalkozás. Kotlebáék és más szélsőségesek álhírekkel és egyéb ostobaságokkal már most igyekeznek megfúrni a kabinet tervét. Sorsdöntő lesz, hogy mennyien dőlnek be nekik, illetve hányan hallgatnak a kormányra. És még inkább a szakemberekre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?