Most Messenger-üzenetben érkezik a támadás

Facebook k

A legújabb csalási és adathalász kísérlet egy Facebook Messenger-üzenetként érkezik.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint nagyon sok hazai internetező kapott ilyen üzenetet, amelynek egyik nagy veszélye, hogy sokszor nem idegenek küldik, hanem barátok, ismerősök nevében érkezik. Azt állítja benne a küldő, hogy a címzett képei megjelentek egy fotóalbumban, ha szeretné megnézni, hol és mely fényképekről van szó, akkor kattintson az üzenetben található linkre.

Ám a linkre kattintva újra be kell jelentkezni a Facebook-profilba, és itt van a trükk: a link egy, a Facebookhoz kísértetiesen hasonlító oldalra vezeti az áldozatot, aki, ha megadja a belépési nevét és jelszavát, akkor máris az online bűnözők kezébe kerül, ők pedig az ott található adatokkal, képekkel, intim információkkal visszaélve akár zsarolhatják, zaklathatják is őt.

Az utóbbi hónapokban nagyon sok adathalász támadás bukkant fel Szlovákiában, ám szinte az összes koncepciója hasonló: a megszerzett személyes és érzékeny adatokat felhasználva pénzt szerezni a megtámadott személytől, legyen szó vírustámadásról, zsarolóvírusról, vagy akár a banki tranzakcióról – az is előfordult, hogy valakinek egy-egy adathalász támadás után ellopták a bankszámláján található teljes pénzügyi vagyonát.

Éppen ezért a rendőrség arra kéri a lakosságot, az internetezőket, hogy sose kattintsanak egy olyan linkre, amit nem kértek, ha pedig egy barát küld ilyet, előbb kérdezzünk rá, hogy mi van a link alatt, így, ha automata küldte az ő nevében a kártékony kódot, akkor egy ilyen ellenőrző kérdés után azonnal kiderül. Ezen felül pedig mindenhol, ahol erre lehetőség van, érdemes bekapcsolni a kétfaktoros azonosítást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?