A járvány a plázázástól is elvette a kedvünket

üzlet
Pozsony |

A koronavírus-járvány a tavaly és az idei év első két hónapjában dinamikusan bővülő, egyre több látogatót vonzó szlovákiai bevásárlóközpontok gazdálkodását is fenekestül felforgatta. A járvány második hulláma miatt újabb éttermeket, kocsmákat és egyéb vállalkozásokat lesznek kénytelenek felszámolni.

„A nagyobb bevásárlóközpontok az elmúlt években már nem csupán a vásárlókat vonzották, hanem a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat is, amit az üzletközpontok is igyekeztek a lehető legnagyobb mértékben figyelembe venni. Ezekben így egyre több az étterem, a bár, a fitneszközpont, a bowlingpálya, nem beszélve a gyerekeknek szánt szórakozási lehetőségekről” – mondta el Branislav Golan, a CBRE ingatlan-tanácsadó társaság kiskereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó részlegének a vezetője.

Hogy a szórakozás egyre nagyobb szerepet kap az üzletközpontokban, azt a CBRE legújabb, Shopping Centre Index néven közzétett elemzése is alátámasztja, amely a 15 ezer négyzetméternél nagyobb üzletközpontokat vette górcső alá. Szlovákiában eszerint tavaly havonta átlagosan 300 ezer látogatót vonzottak az üzletláncok, csaknem 6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az egy-egy látogató által elkötött összeg ugyanakkor átlagosan majd 4 százalékkal esett vissza.

„Az idei év azonban a vásárlók számát és a forgalmat tekintve is ígéretesen indult: a látogatók száma januárban csaknem 4, februárban pedig több mint 5 százalékkal nőtt, az üzletközpontokban működő vállalkozások forgalma januárban 5, februárban pedig csaknem 12 százalékkal emelkedett”

– tette hozzá Golan.

Az ígéretesen alakuló trendnek vetett véget márciusban a koronavírus-járvány, amely a legnagyobb érvágást áprilisban okozta az üzletközpontoknak, amikor a járványügyi megszorítások miatt csak az ezekben működő élelmiszerüzletek és drogériák tarthattak nyitva. „A nyári hónapokban ugyan sikerült visszazökkenni a korábbi kerékvágásba, és úgy tűnt, hogy sikerül visszanyerni a vásárlók bizalmát, a járvány második hulláma miatt azonban az üzletláncok újra megindultak a lejtőn” – mondta el Golan. Egyelőre ugyan nem léptek életbe olyan komoly szigorítások, mint tavasszal, Golan szerint azonban a csütörtöktől érvényes szabályok miatt egyre kevesebb látogatójuk lesz az üzletközpontoknak.

„A járvány elmúlt hetekben tapasztalt gyorsabb terjedése miatt már most érezhetően csökkent a látogatók száma, sokan ugyanis már csak akkor mennek üzletbe, ha otthon kifogytak a készleteik”

– nyilatkozta Golan, aki szerint az éttermeket, bárokat és fitneszközpontokat érintő megszorítások tovább rontanak a helyzeten. A szakemberek szerint sok függ majd attól, hogyan alakul a helyzet a karácsony előtti időszakban. „Ha a kereskedőket a bevásárlási főszezonnak számító karácsonyi ünnepek előtt is megszorítások egész sora köti majd gúzsba, az idei bevételkieséseiket már képtelenek lesznek pótolni” – állítja a CBRE szakembere.

A járvány a legnagyobb érvágást természetesen már eddig is az éttermeknek okozta, és valószínűleg az elkövetkező időszakban is ezek lesznek a legnagyobb vesztesek.

„A járvány miatt az idei év elejétől csaknem ezer étterem, kocsma, gyorsétterem szűnt meg Szlovákiában”

– nyilatkozta lapunknak Petra Štěpánová, a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság elemzője, a társaság legfrissebb felmérésére hivatkozva. Štěpánová szerint a vendéglátóhelyek bevételei a tavaszi megszorítások miatt átlagosan 42 százalékkal csökkentek.

„A most csütörtöktől életbe léptetett újabb szigorítások miatt még több étterem kerülhet padlóra. A legnagyobb veszély a kisebb vállalkozásokat fenyegeti, amit a tavaszi számok is alátámasztanak, amikor a bezárt vállalkozások nagy része ezek közül került ki”

– tette hozzá Štěpánová.

„A most hozott járványügyi megszorítások miatt még több vállalkozást lesznek kénytelenek felszámolni, a legnagyobb bajban az éttermek, fitneszközpontok és szállodák lesznek” – figyelmeztet Oldřich Holiš, a Szlovák Vállalkozói Kamara (SŽK) elnöke. Szerinte ezeknek a vállalkozásoknak az utolsó szöget a koporsójukba az jelenti majd, hogy november 2-áig be kell fizetniük a jövedelemadót.

„Épp ezért arra kérjük a kormányt, hogy az érintett vállalkozások esetében tekintsen el a szociális és egészségügyi járulékok, valamint a tavalyi évre szóló jövedelemadó behajtásától, az állami támogatások pedig ne csak a nevükben viseljék a támogatás szót, hanem valóban segítsenek az érintetteken”

– tette hozzá Holiš. Szerinte a kisebb vállalkozások, családi cégek a járvány első hullámát az esetek többségében főként a saját forrásaik felhasználásával élték túl, ez azonban Holiš szerint a második hullámban már nem biztos, hogy újra sikerül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?