Az MKP-val ült le tegnap tárgyalóasztalhoz Matovič

matovič

A kormányhivatalban egyeztetett Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnökkel az MKP elnöke, Forró Krisztián és a párt alelnöke, Berényi József. A közös sajtótájékoztatón az országba érkező uniós támogatásokról, de a közös magyar politikai képviseletről is beszéltek.

Matovič úgy nyilatkozott, az ország déli régiói nem fognak kimaradni az uniós helyreállítási alap forrásainak szétosztásából. „A forrásokat az országban egyenletesen terítjük szét” – mondta a miniszterelnök. Arról is beszélt, figyelmeztették őt, hogy a magyar kisebbség szókapcsolat helyett a magyar közösség kifejezést használja, hiszen ez is az ország magyar polgárainak tiszteletben tartását jelzi.

Azzal kapcsolatban, hogy az MKP előző vezetése a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára rendezett találkozón egy memorandumot nyújtott át neki, a kormányfő elmondta, azóta sem nézte meg annak tartalmát. „Mivel rendkívül helytelen volt a dokumentum átadásának módja, ezért annak tartalmával nem foglalkoztam” – mondta azzal kapcsolatban, hogy éles kritikát fogalmazott meg az MKP akkori vezetésével szemben. Matovič a magyar közösséget képviselő pártok közül azért az MKP-val egyeztetett, mert annak a támogatottságát látja a legnagyobbnak. Az egyesülési szándékát kinyilvánító három párt, az MKP, az Összefogás és a Híd kapcsán a kormányfő arról beszélt, ha az MKP ezt az utat választja, akkor az így létrejövő közös szubjektumban is bízni fog.

Bízom a barátomban, Berényi Józsefben. Ha ő bízik az MKP jelenlegi elnökében, akkor én ugyancsak bízhatok benne. Ha ők ketten az egységes magyar párt útját választják, akkor az ő barátaikban is bízni fogok

– fejtette ki Matovič. Ugyanakkor azt várja el, hogy ha létrejön az egységes politikai szubjektum, akkor egyértelműen foglaljon állást azzal kapcsolatban, hogy a Smer és a Hlas vagy a jelenlegi kormánypártok és az előző kormányzási ciklus demokratikus ellenzékének oldalán áll-e. Azzal kapcsolatban, hogy a létrehozandó közös pártnak az MKP vezetése szerint egyértelműen el kell-e utasítania a Smer és a Hlas párttal való koalíciókötést, Forró úgy fogalmazott, a jelenlegi kormánypártok a partnereik.

Forró arról is beszélt, pártja segíteni fogja a járvány leküzdését szolgáló információk kommunikálását. Az elnök szerint Matovičcsal a világjárvány utáni uniós újjáépítési alapról is tárgyaltak, az ország déli régióinak szánt forrásokról beszéltek. Berényi arról számolt be, hogy a déli országrész infrastruktúrájának fejlesztéséről egyeztettek.

Az R2-es, R7-es gyorsforgalmi út a régió számára kulcsfontosságú, ahogy a Szoroskői-alagút is

– mondta Berényi, de a nemzetközi infrastruktúra-fejlesztést és a környezetvédelmi beruházásokat is említette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?