Mikas: Nem a kötelező oltást akarjuk bevezetni, hanem a fogalmakat pontosítani

Ján Mikas
Pozsony |

A egészség védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről szóló törvény módosításának célja nem a COVID-19 elleni védőoltás kötelezővé tétele, hanem a profilaxis kifejezés fogalmának pontos meghatározása a törvényben – közölte Ján Mikas országos tiszti főorvos a rövidített jogalkotási eljárásban tárgyalt módosítással kapcsolatban. Az egészségügyi minisztérium közölte, szükség esetén kiigazítja a módosítás megfogalmazását, hogy elkerülje az oltással kapcsolatos fogalmak félreértelmezését.

„Nem a COVID-19 elleni kötelező védőoltás bevezetéséről van szó, hanem a profilaxis, vagyis a megelőzés kifejezés pontos meghatározásáról. Ez a lokális járványok elleni védőoltást is jelenti, például a 2018-as és a 2019-es kelet-szlovákiai kanyarójárvány idején elrendelt intézkedéseket” – mondta a tiszti főorvos, és hozzátette, az illetékes regionális közegészségügyi hivatalok (RÚVZ) egyes helyeken elrendelték az oltást a járvány megfékezése céljából, és ugyanilyen intézkedéseket hoznak például a vírusos hepatitis A-járvány ellen is.

Az egészségügyi minisztérium közölte, tisztában van azzal, hogy az oltás és a vakcina érzékeny kérdés. „Ezért a kötelező oltást mindig szakértői ajánlások és nyilvános megbeszélések alapján rendelik el” – mondta Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője. A minisztérium ismételten hangsúlyozta, hogy a módosítás célja a következetlenségek és a hiányosságok kiküszöbölése a közegészségügyi hivatalok rendelkezéseiben. A tárca hangsúlyozta, az egészség védelme kiemelt fontosságú kérdés, és a módosítás célja az egészség védelmét szolgáló eszközök fogalmának kiigazítása és egységesítése. Ide tartozik a közegészségügyi hivatalok jogosultsága, hogy intézkedéseket hozzanak a fertőző betegségek megjelenésének és terjedésének megelőzésére, beleértve a védőoltást is.

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter a plénum ülésén jelezte, ezt a rendelkezést egy módosítással törlik a javaslatból. Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának vezetője javaslatot tesz erre a bizottságban. Hozzátette, a koalícióban egyetértés van a változtatásról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?