Drogbefolyásolta sorsok: „Nem éri meg elfecsérelni az életem!”

sorsok

Jani csallóközi fiatal, stramm srác. 16 éves kora óta kemény kábítószeres. 

Nyolcéves koráig a Pozsonyhoz tartozó Dévényújfaluban élt, akkor elköltözött a család, mivel az anyukát előléptették. A kábítószer-problémák miatt egyetemi tanulmányait is kénytelen volt félbeszakítani – legutóbb politológiát és vidékfejlesztést tanult.

„Elsős gimnazista voltam, amikor a téli szünet előtt egy nappal kipróbáltam a marihuánát. Először hetente, majd mindennap, utána meg naponta többször is fogyasztottam. Részben kíváncsiságból próbáltam ki a drogot, vonzott az ismeretlen. No meg a külső nyomás is megtette a magáét.”

A jóképű fiú mély lélegzetet vesz, mielőtt folytatja. Erőtlen a hangja, tele van letargiával, halkan beszél, pedig belemenős srácnak tűnik. A látszat csal – írja róla Urbán Klára.

 

 

Ez az egyetlen esélye

„Amikor a bazini pszichiátria előtt megállt a mentő, gondoltam magamban, hogy jól van fiú, te egy darabig elleszel.” Azt mondja, az akkor született döntés, hogy nem szabad elfecsérelnie az életét, nem került nagy erőfeszítésébe. Ezt viszont nem hiszem el neki. A következő szavai is mintha nekem adnának igazat.

„Az ember körbeveszi magát illúziókkal, hogy jobbnak, erősebbnek tüntesse fel magát, ezzel palástolva a gyengeségét. Amikor bekerültem, úgy gondoltam, hogy most komolyan veszem a dolgot, de ott is rebellis voltam. 63 napig bírták velem, utána kitessékeltek. Viszont már amikor ott voltam, szóba jött a reszoc. Eredetileg Árva vidékére szerettem volna menni, úgy írták a papírokban, hogy ott a kliensek asztalosmunkát végeznek, s azt már ismertem. Meg tetszik az a táj, hegyekkel, erdőkkel. De aztán a távolság miatt abban egyeztünk meg, hogy Nagykeszibe jövök.”

Jani bevonult a nagykeszi Reménység újraszocializáló központba. Hogy mennyi időre? Arra azt a választ kapom, hogy „míg meg nem változok”. 

Azzal búcsúzunk, hogy tudja, ez az egyetlen esélye. Szeretném hinni, hogy őszintén gondolja.

 

Urbán Klára teljes riportja az alábbi linken olvasható:

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?