Új korlátozások: kérdések és válaszok

Maszk
Pozsony |

Hétfőtől szigorúbb szabályokat vezettek be az iskolákban, mától bevezették a gyülekezési tilalmat, és csütörtöktől minden jel szerint az éttermek és kávézók jelentős része is zárva marad, az új szigorítások miatt csak kevés vendéglátóipari egységnek éri majd meg nyitva tartani. Mi minden változik?

Mit jelent a gyülekezési tilalom?

Egyszerűen azt, hogy az utcán vagy parkokban legtöbb csak hat ember találkozhat. A rendelkezés alól kivételt kapnak az egy háztartásban élők.

Ezt azt jelenti, ha a feleségemmel és két gyerekemmel egy hétvégi séta során összefutunk három ismerősünkkel, például egy másik házaspárral és az ő gyerekükkel, már nem állhatunk le beszélgetni?

Elvileg nem. Mivel így összesen már heten tartózkodnának egy helyen, ez már a gyülekezési tilalom megszegése lenne. De azt, hogy ez pontosan mit jelent, s reálisan hány ember találkozhat egy helyen, tegnap a kormányfő sem tudta megmondani.

A hét második felétől már nem sörözhetünk a kocsmákban?

Nem. A Közegészségügyi Hivatal megtiltja, hogy az éttermekben étkezzenek az emberek. Ételt csak az étterem nyitott teraszán lehet elfogyasztani, ellenkező esetben csak elvitelre lehet rendelni. Ugyanez vonatkozik az italokra is, Ján Mikas tiszti főorvos szerint csütörtöktől tilos lesz levenni az éttermekben vagy kávézókban a szájmaszkot, így értelemszerűen nem lesz lehetőség étel vagy ital elfogyasztására. 

Mi lesz a fedett teraszokkal?

Ezeken is tilos lesz étel elfogyasztása. Csak olyan teraszok kapnak kivételt, amelyek teljesen nyitottak, tehát tetőjük sincs. De mivel a következő napokban borult, esős és hideg időt jósolnak a meteorológusok 10 fok körüli átlagos nappali csúcshőmérséklettel, aligha fog valaki kinti teraszokon sörözgetni. 

Korábban bezárják az éttermeket?

Továbbra is este tíz óráig maradhatnak nyitva, ám mivel minden jel szerint nem lesznek vendégek, az éttermek többsége bizonyára jóval korábban bezár.

Elmehetek még a hétvégén uszodába?

Nem. Az uszodákat, a wellness-központokat, strandokat, szaunákat és akvaparkokat is bezárják.

Elmehetek legalább jógára?

Nem. Csütörtöktől minden jógaközpontot és fitneszközpontot is bezárnak. 

A gyerekem zongorára jár, elmehet még a héten a betervezett órákra?

Igen. Az individuális oktatás továbbra is engedélyezett, csupán a csoportos szakköröket vagy órákat tiltották be a művészeti alapiskolákban.

Mi a helyzet a néptáncórákkal?

Az aktuális előírások szerint ez tilos, mivel csoportos tevékenységről, szakkörről van szó. 

A haverokkal sem mehetek el tornaterembe focizni?

Nem. A higiénikusok szerint ez is tömegrendezvénynek számít. Az iskolákban is bezárták a tornatermeket, a tornaórát, ha az idő megengedi, az udvaron lehet csak megtartani. 

Focizhatunk legalább kinti focipályán?

Ha hatnál többen akarnak focizni, akkor nem. 

Elmehetek még misére?

Csütörtöktől megtiltják az istentiszteleteket. Bezárják a mozikat és a színházakat is. 

Ehetek a vonat étkezőkocsijában?

Nem, ugyanis ez is étteremnek számít. Ételt és italt viszont árulhatnak, ám az utasok csak a helyükön fogyaszthatják el. 

Csütörtöktől már kint is kötelező szájmaszkot viselni?

Igen. Városok és falvak területén igen, tehát a városi erdőkben és parkokban is. Városon kívül eső területeken, parkokban csak abban az esetben vehetjük le a maszkot, ha senki sincs hozzánk öt méternél közelebb.

A nyugdíjasok újra kapnak elkülönített időt a bevásárlásra?

Igen. Csütörtöktől délelőtt 9 és 11 óra között csak a 65 évesnél idősebb személyek bevásárolhatnak az üzletekben. 

Fürdőbe kell mennem gyógykezelésre. Változik ezen a téren valami?

Nem, a gyógykezeléseket az új korlátozások nem érintik. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?