A lockdown az új blackout

Kotrha

Ha nem mi mindannyian viselnénk a következményeket, egész jól szórakozhatnánk azon a cirkuszon, amit a kormány csinál.

Matovič és Sulík a Facebookon esik egymásnak, a kormányfő blackout helyett ezúttal lockdownnal riogat. Ha valakinek déjà vu érzése van, az nem véletlen: pontosan ugyanez játszódott le tavasszal is. A történelem ismétli önmagát? Mindannyian Carcosában ragadtunk és arra ítéltettünk, hogy újraéljük a múlt hibáit? Vagy csak annyi történt, hogy a kormány eltékozolta a nyári hónapokat és most ugyanúgy kapkod, mint tavasszal, holott mindenki pontosan tudta, mit fog hozni az ősz?

Mostanra elég pontos képet kaphattunk arról, mit jelent az, hogy Igor Matovič kormányfő vezeti a koronavírus elleni harcot.

Minden nap megjelenik egy poszt a Facebook-oldalán, amelyben lehülyézi a fél országot és mindenkit elküld a francba. Ez a poszt legtöbbször tartalmazza az új teszteredményeket, és mindig délelőtt tíz, vagyis a központi adatok megjelenésének ideje előtt jelenik meg, hogy meglegyen a kattintásszám és elérés. Emellett ezekben a posztokban Matovič rendszeresen mártírkodik és pánikot kelt, folyamatosan másokra hárítva a felelősséget. Hangulatától függően innen utasítja cselekvésre az egészségügyi minisztert és a szakértőkből álló konzíliumot, melynek súlya és komolyan vehetősége minden ilyen bejegyzéssel egyre csökken.

Krajčí egészségügyi miniszter gyakorlatilag egy bólogató bábuvá silányult Matovič mellett, de megéri a pénzét a plagizáló oktatási miniszter, Branislav Gröhling is, aki újra elrendelte a távoktatás bevezetését. Vasárnapról hétfőre. És mivel Gröhling is tudja, hogy minden történetbe kell egy csavar, csak a középiskolákban. Miért? Nem tudjuk. Az alapiskolásokra nem hat a koronavírus. És a legjobb, még egyszer: a döntés vasárnapról hétfőre született meg. Csak laikusként tudok ehhez hozzászólni, de szerintem egy ilyen dologról hamarabb kellene értesíteni az érintetteket, hogy legyen valami esélyük felkészülni. Mert igaz, hogy romlik a járványhelyzet, igaz, hogy az iskoláknak tavaszról van némi tapasztalatuk, de ez megint egy kapkodva meghozott döntésnek tűnik.

Ha valamelyik tanár, diák, vagy igazgató vasárnap nem olvasta a híreket, hétfőn az üres iskolába ment?

A miniszter azt is megjegyezte, tudja, nem minden diáknak van otthon számítógépe, internetje, hogy részt tudjon venni a távoktatásban, ezért a tárca pénzt különít el erre. Egyrészt örvendek, hogy ez az infó eljutott Gröhlinghez, végül is csak a teljes szlovákiai sajtó cikkezett róla tavasz óta. Másrészt felmerül a kérdés: ha egyáltalán létezik ez a pénz (amit igencsak kétlek), akkor ezt hétfő reggelig minden érintett diáknak/iskolának átutalták? Nem hiszem.

Egy legény van a gáton, aki ellent mer mondani Rettegett Igornak, ez pedig nem más, mint a gazdasági miniszter, Richard Sulík. De mit tesz a kék-zöld superman, a józanság hangja? Ahelyett, hogy óvatosan puhítgatná Matovičot, ő is a Facebookon kezd üzengetni, lényegében – ismerve a kormányfő habitusát – lenullázva egy értelmes döntés esélyeit. Így legalább ismerjük az egyenletet:

a józan ész addig tart, amíg a Facebookon nem nyílik könnyű lehetőség politikai pontok gyűjtögetésére. Be lehet írni az Excelbe.

Cirkusz, káosz és pánikkeltés. Itt állunk letolt gatyával, miközben mindenki tudta, hogy jön a második hullám, és durvább lesz, mint az első. De hát ez történik, ha a politika csak a máról és a lájkról szól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?