Milyen a jó kávé? Okosan fogyasztva nem árt!

kávé

Hogy minőségi kávét szürcsölhessünk, minőségi alapanyagot kell használnunk. Ha például a szemek nincsenek megfelelőképpen megpörkölve, nem lesz jó, ha pedig agyonpörköljük, akkor csak keserű szénízt fogunk érezni.

A művészvilág számos nagysága is igen kedvelte ezt a csodaszert. Sőt, egyesek komoly túlzásokba estek. Balzac híres volt mértéktelen kávéfüggőségéről, akár napi 50 csésze méregerős feketét is elfogyasztott, Voltaire is napi 40-50 csészével ivott meg. Bach olyannyira rajongott a kávéért, hogy dalt is komponált róla. Beethoven az erős kávé józanító erejére esküdött, és maga számolta ki azt a 60 babszemet, amelyből a reggeli kávéját készítette. Hemingwaynek, aki minden reggel pontban fél 6-kor kelt, állítólag vizeskancsóban állt a kávé az asztalán – derült ki Urbán Klára kávériportjából.

Ebből kiderül többek között, hogy valószínűleg Afrikában őshonos. Minden valószínűség szerint a kávé fogyasztásának szokása is Etiópiából került át Jemenbe a 15. sz. folyamán. Ám a növény ekkor már honos volt az Arab-félszigeten, vadon nőtt.

  • Kávécserjén ekkor még a coffea arabica értendő. A robusta még várat magára.
  • A robusta elnevezés a növény ellenálló képességére és főzetének markáns ízvilágára utal. Ezt a fajt az 1800-as évek végén, a Nílus-expedíciók résztvevői fedezték fel az Egyenlítő mentén.
  • Aztán megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú, olcsóbb robusta s a sokkal zamatosabb arabica között.
  • A kávészemeket nyersen, erjesztve, darálatlanul főzték.
  • A pörkölésről 1511-ben Mufti Gemmal Eddin ír először Mekkából.

 

Tudja-e?

A kávé az olaj után a második legnagyobb értékben forgalmazott kereskedelmi termék, főzete pedig a víz után a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon. A kávéiparban 20 millióan dolgoznak; csak Brazíliában 5 millióan.

*Évente négyszázmilliárd csésze kávé fogy. Mivel hatmilliárdan vagyunk, minden emberre 66 csésze, azaz egy kávécserje közel féléves hozama jut.

A világ legnagyobb kávétermelője Brazília, 26 millió zsák évi terméssel. Ebből több mint 17 millió zsák kerül exportra. A második Kolumbia, a harmadik Vietnám. Vietnám termelése az utóbbi évtizedben soha nem látott növekedésnek indult. Ültetvényein szinte csak robustát termesztenek.

* A zöld kávé kereskedelme alapvetően árutőzsdén történik. A nagy árutőzsdék közül Amerikában a New York-i, Európában pedig a hamburgi a legjelentősebb.

 

A teljes riport, amelyben Michal Šturc ad választ a kérdéseire, az alábbi linken olvasható:

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?