NBA: bajnok a Los Angeles Lakers

NBA

Domináns, rendkívül magabiztos teljesítménnyel szerezte meg a Lakers a negyedik győzelmét a Miami Heat elleni döntősorozatban (4:2), ezzel elnyerve a kosárlabda NBA trófeát.

A hatodik meccs első negyedének nagy részében úgy nézett ki, ismét egy szoros, fej fej melletti küzdelemmel lesz dolgunk. Mindkét gárda pozitívan kezdett. A Miami-szurkolók nagy örömére még a döntő előtt legtöbb pontot átlagoló Heat-játékos, Goran Dragic is visszatért. Ezzel a Miami minden sztárját bevethette

Az első negyed vége felé támadásban a Heat nem volt képes ritmust váltani, védelemben pedig problémákat okozott nekik James és Davis fizikális dominanciája a gyűrűnél – ennek köszönhetően a Lakers 28:20-as előnnyel zárta az első 12 percet.

A csapatok közti különbségek a második negyedben meghatványozódtak. A Miami offenzívája szenvedett. Nem volt elég mozgás, és emiatt nem tudtak létrehozni dobóhelyzeteket, védelemben pedig mintha lusták lettek volna. A Lakers csodacseréje, Rajon Rondo többször is gond nélkül lecselezte és könnyű pontokat szerzett az egyébként elit védőnek tartott Jimmy Butler ellen. A Lakers védelme viszont fegyelmezetten működőtt, és támadásban pedig kegyetlenül büntették a Miamit. Rondónak köszönhetően a Lakers kíméletlen zuhataga még akkor is tartott, amikor James leült pihenni. A Lakers hihetetlen tempót diktált, jobban hajtottak, jobban akarták a győzelmet. Uralták a játékot, és csupán néhány perc alatt szürreális 30 pontos előnyre tettek szert – és ez még mindig csak az első félidő. A Miami tehetlen volt.

64:36 volt az állás a harmadik negyed kezdetén. A Miami tudta, hogy ebben a párosításban gyengébb esélyekkel indul, mint az ellenfél. Azt is megmutatták már korábban, hogy ők nem félnek az erősebbektől, és vesztes szituációkat is képesek ismételten megfordítani. Ez viszont most más történet. A Lakers az első félidős uralmával kiszívta a lelket és a győzni akarást a Miam-ból. Az utolsó csepp magabiztosság is elhagyta őket. Sokszor azt lehetett látni, hogy a Heat játékosai nem tudják, mit kezdjenek a labdával. A Miaminak egy adott szakaszban majdnem annyi eladott labdája volt (12), mint sikeres mezőnygólja (14).

Hamar, már a harmadik negyed elején elérkezett az a pont, amikor érezni lehetett, hogy a Lakers ezt behúzza. Higgadtan fogadták a Miami próbálkozásait, és profin reagáltak, nem engedve, hogy a Heat esetleg feszültté tegye a hajrát. Haladva a végső sípszó felé, a Miami elkezdte csökkenteni a hátrányát, de már túl késő volt. A Lakers ezzel megszerezte negyedik győzelmét az NBA döntőjében, megnyerve a döntősorozatot. A hatodik és egyben utolsó mérkőzés végeredménye 106:93.

Lebron James 260. alkalommal lépett pályára a rájátszásban, amely a valaha volt legtöbb az NBA történelmében. Ez Lebron negyedik NBA trófeája, illetve ő az első játékos, aki három különböző csapatnál is elnyerte a döntőben legjobban teljesítő játékosnak járó Finals-MVP díjat. Az első kettőt a Miami Heatnél és a Cleveland Cavaliersnél szerezte. Ami a döntősorozat hatodik meccsét illeti, már nem is meglepő, hogy ismét fantasztikusan játszott (28 pont, 14 lepattanó és 10 assziszt) – ezzel bezsebelve 11. döntős tripladupláját.

 

Anthony Davis megmutatta, hogy a legnagyobb porondon sem kapja el a lámpaláz. Intelligens védekezésével és precíz offenzívával méltó partnere lett Jamesnek. Kettejük fizikai megjelenése félelmetesnek bizonyult, bárkivel is találták szemben magukat. Davis főleg a döntő első két találkozóján volt igazán kitűnő, de az ezt követő meccseken sem tűnt el, és sérült bokával is tovább játszott.

A Miami valószínűleg nem így képzelte el a végét. Az utolsó meccsen ugyanis nem volt esélyük. Azonban nincs miért búslakodniuk. Egy-két veterán kivételével meglehetősen fiatal csapatról van szó. Nagyon ritkán történik meg, hogy az alapszakaszban az ötödik helyen végző gárda eljut a döntőig. És a Heat egészen addig legyűrt minden nehézséget, amíg a Lakers-szel nem találkozott. Jimmy Butler, aki karriere során megjárt néhány csapatot, most megmutatta, hogy mire is képes. Első szezonjában új klubjánál nem csak játékában volt hatékony, hanem képes volt a döntőbe vezényelni egy olyan Miami Heatet, amellyel a legtöbb szakértő egészen biztosan nem számolt. Két alkalommal is meccset nyertek a Lakers ellen, ráadásul úgy, hogy sérültekkel bajlódtak.

A Lakerst nem véletlenül tekintették jóval esélyesebbnek. Tömöttebb kerettel rendelkeznek, és nem egy, hanem két szupersztár is vezette az együttest. Az öregedni nem hajlandó Lebron James és a fénykorát csak megkezdő Anthony Davis páros megállíthatatlannak bizonyult. Hogy jövőre képes-e lesz valaki felvenni velük a versenyt, az majd kiderül. Egyelőre a következő szezon kezdési időpontja is kérdéses. Addig viszont az NBA királyai 10 év után ismét a lila-arany Los Angeles Lakers! 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?