Új esélyt kaptak a hajléktalanok

vágsellye
Érsekújvár/Vágsellye |

A mélyszegénységben élők krízisközpontjaiban a szükségállapot bevezetését követően még nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy betartsák a szükséges óvintézkedéseket.

Érsekújvárban karantén létesítménnyel bővítették a központot, Vágsellyén elkülönítő szobákat nyitottak, és ha szükséges, le tudják zárni a felső szintet a koronavírus-gyanús hajléktalanoknak.

Újabb rászorulókat fogadhatnak

Egész éves nyitva tartással, átfogó szociális és önsegélyező programmal működik a vágsellyei hajléktalan központ, amely a városi Szociális Szolgáltatások Intézetéhez tartozik. Jurík Mónika a krízisközpont vezetője elmondta, a támogatók jóvoltából a napokban folytathatták az intézmény kifestését, fertőtlenítését. Arcvédő maszkokat, tisztító- és tisztálkodó szereket kaptak az adományozóktól.

Tusfürdőt, sampont, mosószert, vagy fertőtlenítő szereket bárki ajándékozhat a szállón lakóknak, minden segítségért hálásak. „Központunk két lakójának sikerült albérletet szerezni a közelmúltban, így további rászorulókat fogadhatunk be Vágsellyéről, illetve a tágabb régióból. Négy-öt személynek nyújthatunk szállást az éjjeli melegedőben, mert néhány ügyfelünk csak időnként tartózkodik nálunk” – mondta Jurík Mónika. Az éjjeli szállásért kilencven centet kérnek a rászorulóktól, akik meleg ételt kapnak, kimoshatják a ruháikat, választhatnak a használt ruhákból és tisztálkodhatnak. Naponta huszonhét ügyféllel van állandó kapcsolatuk. Saját válságprogramot dolgozott ki a krízisközpont vezetése. Rendszeresen ellenőrzik a kliensek testhőmérsékletét. Kézfertőtlenítőt használnak, arcvédő maszkot kapnak a központot látogatók. Egy három ágyas szobát jelöltek ki elkülönítő-szobaként a koronavírus-gyanús betegek számára, de ha szükséges, az emeleti szintet is le tudják zárni, ahol külön mosdót használhatnak a Covid-tesztelésre várók, a karanténban lévők.

Kapcsolattartó központ

Érsekújvárban április második felében nyitották meg a Szent Erzsébet Szigeten, az egykori Sport-szálló udvarában a válságkezelő és kapcsolattartó krízisközpontot a társadalom peremén élők számára. Az önkormányzat már akkor úgy döntött, az utcán élők körében csak úgy tudják csökkenteni a koronavírus terjedésének a kockázatát, ha folyamatosan kapcsolatban vannak velük. A felállított nagysátorban reggelit, ebédet és vacsorát kapnak, a szociális terepmunkásokat a KOMPAS Közösségi Központ és a Szlovák Vöröskereszt tagjai, valamint néhány egészségügyi dolgozó segíti ebben a munkában. Korábban katonai sátrat emeltek a válságközpont füves területén, amelyet most hagyományos sátorra cseréltek, hogy esős időben is fogadni tudják a központ ügyfeleit. Rendszerint negyven látogatójuk van naponta. Az Érsekújvárban élő hajléktalanok száma meghaladja a hatvanat, a téli hónapokban várhatóan még többen veszik igénybe a szolgáltatásokat. A válságközpontban kivizsgálják azokat, akiknél felmerül a fertőzésveszély, és a szállóban elkülönítő szobákat nyithatnak a karanténra szorulók számára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?