Nagy Zsófia: A jó étel legfontosabb fűszere, hogy szeretettel készül

Nagy Zsófia

Nagy Zsófiának nemcsak a főztje, a süteménye nagyon élvezetes, hanem az is, ahogy a sütésről, főzésről beszél.

Az ipolynagyfalusi Nagy Zsófiát nem csak a környéken ismerik sokan, hanem egész Dél-Szlovákiában, sőt Magyarországon is. „Ahogy más enni kíván, én úgy vágyom arra, hogy mindig készíthessek, kipróbálhassak valamit. A tizenhat éves fiúunokám a leghálásabb kosztosom, de a legnagyobb kritikusom is” – nyilatkozta Vrabec Máriának.

Zsófia azt vallja, a siker titka több mint ötven százalékban a jó minőségű hozzávalókon múlik. Pocsék lisztből, elfuserált vajból, avas dióból sosem lesz jó sütemény, mint ahogy az agyonvizezett, tartósítószerekkel, festékanyaggal „feljavított” húsból sem lehet egy jó pörköltet főzni.

Az évek során rájöttem, hogy mindent újra kell mérni, meg kell kóstolni, ki kell tapasztalni, mert nem biztos, hogy amire ráírják, hogy 200 gramm, az valóban annyi, és mindenkinek más a szájíze, másként süt a sütője. A konyhában kizárólag a tapasztalat teszi a mestert, meg a szeretet. Én szeretem ezt csinálni, minél több munka van valamivel, annál jobban érdekel. Minden évben főzök például csipkebogyó-lekvárt is, pedig azzal aztán igazán sokat kell vesződni. Nem is merem a férjemnek említeni, hogy menjünk csipkebogyót szedni, csak akkor, amikor igazán jó hangulatban van.

 

Mit főzne?

Kérdésünkre, mit főzne egy igazán becses vendégnek, Zsófia gondolkodás nélkül sorolja, hogy tyúkhúslevest, paprikás csirkét nokedlivel, tejfölös uborkasalátával és almás krémest.

Semmi bonyolultat, az egyszerű ételek a legfinomabbak, mert rögtön átjönnek az ízek. Akinek ismerősek, abban nosztalgiát ébresztenek, akinek nem, az rájuk csodálkozik. Mindig mindent frissen szeretek készíteni – inkább kevesebbet főzök, mert a változatosság híve vagyok. Szerencsére a családban senki nem válogatós, mindent megesznek, amit készítek. Unokám nagy kedvence a kolozsvári töltött káposzta, ha a kedvében akarok járni, mindig azt teszem elé.

 

Vrabec Mária riportja teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható:

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?