Parkosítással mentenek területeket

Érsekújvár
Érsekújvár |

Több évre ütemezett, alaposan átgondolt koncepcióval válaszoltak az Ültess facsemetét mozgalom tagjai a város három évvel ezelőtt indított kezdeményezésére, hogy a részvételi költségvetésből évente támogatják a lakosoktól, civil szervezetektől beérkező pályamunkákat. 

Lucia Balogová és Katarína Slobodníková tájépítészek, a mozgalom alapító tagjai elmondták, jóval tudatosabb elképzelésről van szó annál, mintsem hogy néhány fiatal család virágágyásokat tölt fel évelőkkel és hagymafélékkel. Olyan zöldterületeket szeretnének parkosítani a városban, melyeket ezt követően már sem beépíteni, sem lebetonozni nem lehetne. 

Folyamatos gondozás
„A Virágos átváltozások a Béke mozi előtt projekt kidolgozásakor elsősorban azt tartottam szem előtt, hogy a három évvel ezelőtt kiültetett fák közelében színes, minden évszakban ragyogó virágágyásokat létesítsünk. Mintegy 770 évelőt és csaknem ezer hagymafélét ültettünk ki” – mondta Lucia Balogová. Fontos, hogy a növények a száraz, napos területen jól érezzék magukat, az önkéntesek egész évben locsolják a fákat és az ágyásokat. „A terep előkészítése minden alkalommal több napot vesz igénybe, de ezekről a folyamatokról is tájékoztatni szoktuk a lakosokat. A közösségi oldalon eseményt hozunk létre, amelyre feliratkozhatnak. Nagyon örülünk annak, hogy a korábbi önkéntesekhez újabbak csatlakoznak” – mondta Lucia. A mozgalom alapítói kezdetben, a részvételi költségvetésből nyert első támogatások alkalmával még csak egyfajta ligetben gondolkodtak. A területrendezési tervben a mozi előtti térség zöldterületként van feltüntetve, ezért fordultak azzal a kéréssel a városhoz, hogy parkká alakítanák át. A talajmunka során tárták fel az egykori családi házakhoz vezető régi macskaköves utat. Úgy gondolták, ezt is meg kellene őrizni, alaposan kitisztítani és gyomtalanítani, mert része a város történelmének. Oly sok érsekújvári lakos sétált, kocsikázott egykor errefelé. 

Egy tér, három ötlettel 
Katarína Slobodníková, az Élő sövény projekt kidolgozója elmondta, pontosan tudták, hogy az egy pályázat megvalósítására igényelhető 1600 eurós támogatásból nem tudják kiépíteni az általuk tervezett pihenőzónát. Ezért évente újabb és újabb projektet nyújtanak be, így folytatni tudják a megkezdett munkálatokat és törődni a kiültetett növényekkel. „Túlságosan frekventált útszakaszok veszik körbe ezt a térséget, ezért zaj- és levegőszűrő örökzöld sövényt ültetünk ki az idei támogatásból, legalább a park egyik részén. Október 14-ig ez a pályázat is megvalósul. Az élő tiszafasövényt jövőre egy újabb pályázatban bővíteni szeretnénk” – mondta Katarína Slobodníková. Igényes a kiültetett növények vízellátása, az öntözésbe újabb érsekújvári lakosok, városi képviselők is csatlakoztak. A facsemeték kapcsán a tájépítészek elmondták, rendkívül meghatározó az első három év. Ha a növényt stressz éri, nem kap elegendő folyadékot, nem tud erős gyökeret ereszteni, száradásnak indulhat a lombja és sosem lesz már olyan terebélyes, mint ahogy ezt remélnék. Van, aki kerékpáron, mások saját gépkocsival hordják ki a vízzel teli marmonkannákat a terepre. A harmadik, Béke mozi előtti területet érintő projektre kapott támogatásból újabb padokat helyeznek ki a térre a tavaly vásároltak mellé. 

Közösen a parkokért
Lucia és Katarína elmondták, nem véletlenül esett a választásuk pont erre a területre, bár számos más helyet is ismernek a városban, amelyet hasonló módon parkosítani lehetne. 
Első nekirugaszkodásra úgy gondolták, legyen a mozi előtti térség a fiatal családok kedvenc találkozó- és tartózkodási helye. Ha idővel változna a város vezetése, és módosítanák a területrendezési tervet, az érsekújváriak biztosan tiltakoznának az ellen, hogy lebetonozzák és beépítsék a ligetet. „Minél több önkéntes vesz részt a csapatmunkában, minél többen értesülnek az igyekezetünkről, annál nagyobb a remény, hogy együtt óvjuk majd a frissen létesített parkokat” – tette hozzá Slobodníková. 

Érsekújvár központjában kevés nagy kiterjedésű zöldterület van, a családok ezért a város peremén lévő parkerdőket látogatják, nem szívesen tartózkodnak a házak közötti kopár zöldterületeken. Az érsekújvári önkéntesek jövőre is benyújtják a pályázataikat, hogy a pihenőparkban valamennyi elképzelésüket meg tudják valósítani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?