A lakosokkal takaríttatnák el a havat Kassán

A belvárosi járdák tisztítását továbbra is a köztisztaságért felelős cég végzi
Kassa |

Egy olyan újdonsággal rukkolt elő a keleti nagyváros vezetése, mellyel a lakosok a téli karbantartási időszakban, pontosabban november 15. és március 31. között tisztább járdákra és extra bevételre tehetnek szert. A hótalanításba újonnan egy telefonos applikáció segítségével kapcsolódhatnak be a lakosok.

„Az érdeklődők számára összesen 800 járdaszakaszt jelöltünk ki a rendszerben, melyek teljes hossza meghaladja a 40 kilométert. A megjelölt szakaszok elsősorban a Kassa Észak, Dél és Nyugat városrészben találhatók, ezeket a lakosok egy bizonyos pénzjutalom ellenében ideiglenesen saját kezelésükbe vehetik. Az új rendszernek köszönhetően városunk nemcsak több százezer eurót spórolhat meg, hanem olyan járdák is le lesznek takarítva, melyeket korábban nem tudtuk megközelíteni a munkagépek méretei miattˮ – jelentette ki a fejlesztés kapcsán Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere. Mivel egy teljesen új rendszerről van szó, az előző téli szezonban bevezetett kék jelzőtáblák sem kerülnek vissza azokhoz a járdákhoz, melyeket korábban kihagytak a karbantartási térképről. Azok a lakosok, akik bekapcsolódnak az új rendszerbe, a téli szezonban 200 eurós jutalmat kapnak a várostól, minden egyes tisztításért vagy sózásért napi öt eurót vághatnak zsebre. Ha figyelembe vesszük, hogy tavaly megközelítőleg 60 nap volt szükség a városi karbantartókra, az önkéntesek a három hónap leforgása alatt akár 500 eurót is kereshetnek.

Gyorsabb, hatékonyabb

A szóróanyagot a város szerzi be, viszont a tisztításhoz szükséges eszközöket már nem. Az egy főre jutó letakarítandó terület átlagosan 50 négyzetméteres felületet jelent, ami egy két méter széles járdánál maximálisan 25 méteres szakaszt jelent. „A Kosit cég által korábban működtetett rendszerben 24 órán belül kellett megtisztítani a jeges, behavazott járdákat. Abban bízunk, hogy a lakosoknak köszönhetően ez már sokkal gyorsabb lehetˮ – mondta a főpolgármester. Arra, hogy mikor kell lapátot ragadni, az iOS- és Android-rendszereken működő telefonos applikáció fogja figyelmeztetni a lakosokat. Az október 20-án életbe lépő szoftver ingyenes letöltése után csak regisztrálni kell a személyes adatokat és kiválasztani a térképen, melyik szakaszt szeretnénk gondozni. A rendszer automatikusan elkészíti a szerződést, melyet személyesen is alá kell írni az önkormányzati hivatalban. Ha az érdeklődő három napon belül nem jelenik meg a magisztrátuson és nem írja alá a szerződést, az adott szakasz újra elérhetővé válik a térképen. Az automata rendszer szükség esetén felszólítja a felhasználót a hóeltakarításra, ha valaki nem reagál a jelzésre, a rendszer SMS-üzenetben is felszólítja a munkára. A szerződésbe foglalt munka elvégzését egy előtte-utána kép elkészítésével és a rendszerbe való feltöltéssel tudják bizonyítani. Ha valamilyen okból nem képesek elvégezni a karbantartást, más valakit is megbízhatnak a munkával. A polgármester elmondta, hogy továbbra is a várost terheli a felelősség, ha egy-egy ilyen szakaszon megsérül egy gyalogos.

A lakhely közelében

„Csak az állandó lakhely közelében levő szakasz gondozására lehet jelentkezni, azt szeretnénk ugyanis elérni, hogy a járdákat minél hamarabb megtisztítsák. Éppen ezért egy személy csak egy járda takarítását vállalhatja, így összesen 800 lakosnak tudunk »munkát adni«. Természetesen, kivételes esetekben több szakaszt is rábízhatunk egy személyre, de nem az a célunk, hogy ebből valaki anyagi hasznot húzzonˮ– mondta Polaček, aki bízik abban, hogy rövid időn belül sikerül megtalálni azokat a lakosokat, akik alkalmasak erre a feladatra. A Kassa város hivatalos honlapján közzétett költségvetésből kiderült, a telefonos applikáció elkészítését a Hotovo nevű vállalat készítette 64 883 euróért. „A lényeg, hogy az alkalmazás a város tulajdonában van. Ha beválik a rendszer, biztosak vagyunk benne, hogy más városok is érdeklődni fognak iránta, így a fejlesztésbe fektetett költségek fokozatosan megtérülhetnek. Egy egyszeri összegről van szó, így további költségekkel sem kell számolnunkˮ – zárta a polgármester.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?