5 hely, ahol a legidősebbek élnek

öreg

A blue zones, vagyis a kék zónák azokat a helyeket jelölik a világon, ahol a lakosok tovább élnek az átlagnál.

Ahol kiemelkedően sok százéves él. A kutatók már régóta foglalkoznak a hosszú élet titkával, az alábbiakra jutottak: mindegyik helyben közös, hogy az ott lakók szerető, családi környezetben élnek, nem dohányoznak, sok zöldséget és hüvelyeset esznek, sportosak, élénk a szociális életük.

1. Szardínia

Az olaszországi Szardínia sziget keleti részén élnek a világon a leghosszabb ideig. Az előbb felsoroltak mellett sok lóbabot és gabonaféléket esznek, és bizony, a jó minőségű, napi egy pohár bor is hozzájárul az egészségükhöz. Mindezek mellett fontos számukra a mozgás, még az idősebbek is naponta sétálnak, lépcsőn fel, dombon le. Így nem csoda, ha Szardínián sétálva számos százévessel futunk össze.

2. Okinava

A japán sziget igazán különleges. Napfény, kertészkedés, nyugalom, kedvesség és sok-sok kurkuma fogyasztása, az alkohol mellőzése és a hit teszi a helyieket hosszú életűvé. Kulturálisan is izoláltak, akárcsak a Szardínián élők. Ez leginkább a gasztronómiában jelenik meg, minél több helyi termesztésű ételt fogyasztanak, annál egészségesebbek.

3. Loma Linda

Az Amerikai Egyesült Államok-beli város Kaliforniában van. Az itt élők is meglehetősen kevés alkoholt, ellenben sok diót és gabonafélét fogyasztanak. Egész Észak-Amerikában itt élnek a legtovább az emberek. A település nevének jelentése egyébként gyönyörű domb, talán a szép környezet is hozzájárul a hosszú élethez.

4. Nicoya

A Costa Rica-i település is számos idős lakóval büszkélkedhet. Amíg nem került fel a város a kék zónás települések közé, addig a környékbeli lakosokon kívül tán alig tudott valaki a létezéséről. Mára egyre többen keresik fel, hogy a saját szemükkel is lássák, kik s hogyan élnek itt.

5. Icaria

Úgy tűnik, van valami varázsuk a szigeteknek, és a Földközi-tengernek, hiszen a lista ötödik helyére egy görög sziget került fel. Olyan, ahova nem jár sok turista, pedig történelme és tengerpartja is vetekszik a legismertebb és leglátogatottabb görög helyszínekkel. Mégis, tán éppen emiatt élnek itt tovább az emberek az átlagnál. A nyugodt, stresszmentes élet lehet a titok.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 40. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?