Így „dolgoznak” a terápiás kutyadoktorok. GALÉRIA

kutyadoktorok

Jorek, Fantagiro és Zara, a három fehér svájci juhászkutya segítsége sok betegnek jelent enyhülést, a kezeltek pszichikailag és fizikailag is azt érzik a kutyák jelenlétében, hogy nincsenek egyedül.

A három fehér svájci juhászkutya ott fekszik Józsika mellett, aki születése óta genetikai eredetű betegségben szenved. Nemcsak értelmi, hanem testi fogyatékos is, teljesen mozgásképtelen. Legnagyobb problémája a légzés, a fulladás. Bár a módszer hatékonyságát növeli, ha más eljárásokkal – zeneterápia, úszás stb. – kombinálják, a fiúnál, súlyos állapotára való tekintettel, csak a kutyaterápia alkalmazható. A hatás nem marad el most sem: néhány perc elteltével a fiú köhögni kezd, felszakadozik a lerakódott váladék, s hamarosan sokkal nyugodtabban lélegzik. Sőt, a vérnyomása is csökken, később pedig ritkább lesz nála az epilepsziás roham – írja a a Nefelejcs Házban készült riportjában Urbán Klára.

A zsolnai K-7 Physio Canis központból érkező Bátory házaspár, Ľubica és Peter havonta látogatja a Nefelejcs Házban lévő, halmozottan sérült gyermekeket.

„Több hatásterület van, ahol a kutyák segíthetnek. A kezeltek pszichikailag és fizikailag is azt érzik a kutyák jelenlétében, hogy nincsenek egyedül. A fiúnál alkalmazott eljárásban az állat testének hőmérséklete, vibrációja, szívverése, szőrének érintése hat. A speciálisan kiképzett terápiás kutya segíthet különböző fizikai, értelmi, lelki és mentális problémákkal küzdőknek – gyermekbénulás, autizmus, epilepszia stb. – és magatartási zavarok – hiperaktivitás, figyelemzavar – esetén is. Ilyenkor a kutya motivációs tényezőként van jelen. Az odaadó figyelem és bizalom a testi-lelki immunrendszert egyaránt erősíti. A terápia sokat segíthet azoknak, akik traumát szenvedtek el; ugyanígy az állat fontos szerepet tölthet be az idős vagy elhagyatott emberek életében”

– magyarázza Ľubica.

Egy-egy testhelyzetben körülbelül tíz percig marad a gyermek, a kevésbé mobilisaknál 3–5 perc elteltével változtatnak rajta. A kutya testén vagy alatta történő mozgatás is része a terápiának. 

 

Mutatjuk fotókon, hogy történik mindez:

Kapcsolódó cikkünk

Kutyadoktorok

 

Milyen a hatás?

A Nefelejcs nővérei egymás után hozzák a gyerekeket. Mindegyiknél másképp folyik a kezelés, aszerint, kinek mire van szüksége. A pszichés hatásokon túl vannak fizikaiak is. Amikor simogatják az állatokat, változik a páciensek vérnyomása és a szívritmusa, nyugodtabbá válik a légzésük. Más hatása van annak, ha a kutya nyalogatja a gyermek kezét – erről is helyben meggyőződhetünk. A terápiák során a kutyákat nagyon sok területen használják: például javítható velük a mozgáskoordináció, vagy fejleszthető a finommotorika.

 

Urbán Klára riportja teljes egészében az alábbi linken olvasható.

Kapcsolódó cikkünk

Kutyadoktorok

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?