A kulturális kincsek megóvására pályáztak

Dunaszerdahely
Dunaszerdahely |

Zöldet kapott az Egyházkarcsai Római Katolikus Egyházközösség, a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás és a magyarországi Dabas város önkormányzata által közösen benyújtott határokon átnyúló Interreg-pályázat.

A sikeres beadványról a részt vevő partnerek nevében Balogh Károly, a karcsai egyházközösség plébánosa, Erdős Péter, a Petőfi Baráti Társulás elnöke és Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere – online formában – tájékoztatott a projektet előkészítő Lelkes Gábor dunaszerdahelyi irodájában.

Mindkét oldalon a kulturális örökségek megőrzése a pályázat célja. A szlovák oldalon az egyházkarcsai templomot újítják fel, Dabason pedig egy Szlovák Alkotóházat és Babamúzeumot hoznak létre. A pályázatot a települések több évtizedes együttműködése mellett az is indokolta, hogy mindkét település hasonló turisztikai erőforrásokkal bír. Dabas népszerű zarándokhely, Egyház- és Királyfiakarcsa pedig több zarándokút árnyékában fekszik, ugyanakkor ezeket a kulturális kincseket nem megfelelő módon óvják és mutatják be. A projekt célja számba venni a két ország részt vevő településének etnikai kincstárát, amely bemutathatóvá válna a nagyközönség számára és attraktívabbá tehetnék a turisták számára is. Közel 57 ezer eurót nyertek, az önkormányzatok 15 százalékos önrészt vállalnak. Az összeg közel 42 százalékát a dabasi múzeum és alkotóház létrehozására fordítják, a fennmaradó részt pedig az egyházkarcsai templomtorony felújítására költik.

„Üdvözlök mindenkit itthon és otthon” – így köszöntötte Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere a résztvevőket, aki a határzár miatt csak virtuálisan volt jelen. „Különleges helyzetről van szó, hiszen a szlovákiai magyar közösség és magyarországi szlovák közösség fogott össze azért, hogy éljen az Európai Unió által kínált lehetőséggel. Bízom benne, hogy ez a közös projekt hosszú távon szolgálja majd mindannyiunk érdekeit” – mondta Kőszegi Zoltán. A munkálatok mindkét helyszínen valószínűleg tavasszal kezdődhetnek el. Balogh Károly karcsai plébános szerint a vírushelyzet miatti bezártságot képletesen ezzel a közös projekttel enyhítik, hiszen a két ország szoros együttműködéséről van szó. „Hálás vagyok a Petőfi Baráti Társulásnak azért a szervezési munkáért, amellyel nagymértékben segítette a projekt megvalósítását. Bízom benne, hogy a munkálatok végeztével Dabason és Egyházkarcsán is nem virtuálisan, hanem egymást látogatva és közösen ünnepelhetjük meg a projekt lezárását” – zárta a plébános.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?