Baross Gáborról neveznek el egy parkot Pozsony központjában

01
Pozsony |

Baross Gábor nevét viselheti a főváros központjában található park. Az Óváros önkormányzata legutóbbi ülésén döntött a közterek elnevezéséről. A történelmi szempontokat is figyelembe vették.

Összesen négy közterület elnevezését hagyta jóvá a képviselő-testület. A területek elnevezésére aktivisták, polgári társulás, illetve a zsidó hitközség tett javaslatot. Zuzana Aufrichtová, a városrész polgármestere szerint azért is jók az elnevezések, mert értéket és történelmi üzenetet is képviselnek.

A Baross Gábor park a Štúr utca, a Gaj, az Erzsébet és a Dobrovič utcák által határolt területen kap helyet. A korábban többféleképpen, például Landerer parkként, vagy a Šafárik téren található parkként, esetleg Šafkóként ismert terület átnevezésre a Ligetfalui Városszépítő Egylet Polgári Társulás tett javaslatot. „Az átnevezésnek van történelmi alapja, a 19. században Baross utcának hívták a Štúr utcát” – emlékeztetett Matej Števove, a városrész szóvivője. Baross Gábor a magyar Országgyűlés képviselője, közlekedési és kereskedelmi miniszter volt, a vasútügy fejlesztése terén elért eredményei miatt „vasminiszternek” nevezték, ő kezdeményezte egyebek mellett a pozsonyi Öreg híd megépítését. Baross Gábor egyébként a vágbesztercei járásbeli Barossháza (Pružina) községben született, Léván és Esztergomban járt gimnáziumba, az egyetemet Pesten végezte.

Néhány éve a városrész egy kevésbé frekventált pontját nevezték el egy magyar történelmi személyről, így lett Corvin Mátyás tér a Radlinský és a Mýtna utcák által határolt lakóparkban található terület.
A Zsidó utcából a Hal térre – ahol egykor a neológ zsinagóga állt – vezető lépcsőket Armín Frieder rabbiról nevezik el, ez az első olyan közterület a fővárosban, amely az évszázadokig a városlakók szerves részét képező zsidó hitközség jeles alakjáról kapja a nevét. Az Sznf híd alatti átjáró lesz az Emlékezés átjárója. Mindkét megnevezést a pozsonyi zsidó hitközség javasolta, a két terület ugyanis összefügg – a Zsidó utcából az Sznf téri átjáró vezet a Hal téri holokauszt-emlékműhöz.

A Hodža téri aluljáró átnevezésével a bársonyos forradalomra emlékeznek, 1989 novemberében ezen keresztül haladtak a demokráciáért tüntető diákok az akkori oktatási minisztérium elé. A képviselők elfogadták a polgári aktivisták, a tüntetés szervezőinek javaslatát, így kapta az aluljáró az 1989. november 16-i diákok aluljárója nevet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?