Isten hozta, ezredes úr!

ddddd

Míg Örkény őrnagya csak Tótéknál árasztotta a feszültséget, az ezredesi rangban szolgáló Szarka Gábor kancellárrá való kinevezése egy egész egyetem polgárait megdöbbentette.

Harminc napja tart a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) blokádja, azóta minden hétvégén ezres nagyságrendben vonulnak utcára a támogatóik. Az egyetemfoglaló diákok az új, Vidnyánszky Attila vezette kuratórium távozását követelik. Oktatóik sztrájkja ma kezdődik, a kuratórium szerint jogellenesen. 

Vidnyánszky kedden behívatta az egyetem kancellárját, és közölte vele, hogy közös megegyezésre távoznia kell, a helyére pedig egy magas rangú katonatiszt, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül. 

A 2015-től érvényes új rendszerben a miniszterelnök által kinevezett kancellárok vették át az egyetemek gazdasági irányítását. Orbán Viktor akkor Vidnyánszky egyik munkatársának feleségét, a korábban a Fidesznek dolgozó Papp Csillát jelölte az SZFE kancellárjának, de végül az egyetem heves ellenállásának köszönhetően egy másik pályázó, Vonderviszt Lajos került pozícióba – írja a 444.hu. Az elmúlt öt évben Vonderviszt jól kijött az intézmény vezetőivel, és munkaköri kötelességein túl is érdeklődött az oktatás iránt, például rendszeresen látogatta a vizsgaelőadásokat. A kormány is elégedett lehetett vele, mert megbízatását  2017-ben újabb három évre meghosszabbították.

A kancellár először nem volt hajlandó megbízást adni a kuratórium ügyvédjének arra, hogy a sztrájk jogszerűségét a bíróságon megtámadja. Csak azután lépett, hogy vasárnap a kuratórium figyelmeztette: ez munkaköri kötelessége. „A sztrájkbizottság megérti, hogy a kancellár úr aláírta a meghatalmazást. Állunk a per elébe, mert bízunk abban, hogy sztrájkunk jogszerű, és szeretnénk, ha ezt a bíróság is kimondaná” – reagált az SZFE sztrájk-bizottsága. 

Szarka Gábor vélhetően szolgálatkészebb lesz. Az új kancellár gépesített lövész tisztként végzett a katonai főiskolán, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett. 2010-ben léptették elő ezredessé, ekkor lett Hende Csaba honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, majd miniszteri biztosa. 2013-tól katonai attaséként képviselte a kormányt Párizsban, majd egy nagy állami cég stratégiai igazgatója lett. Tavaly óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusáért felelős főigazgató volt.

Első munkanapja nem alakult sikeresen. „Az SZFE polgárai közül tucatnyian meggátolták Szarka Gábort abban, hogy belépjen az egyetem épületébe, és aktívan közre-működhessen az átadás-átvétel folyamatában. Az új kancellár ennek ellenére mindent megtesz annak érdekében, hogy feladatait a jövőben a lehető legmagasabb szinten elláthassa” – áll a kuratórium közleményében. 

Tegnap járt le a távozó oktatók felmondási ideje, este búcsúztatták őket a hallgatók. Jelenleg nagy a bizonytalanság, nem tudni, ki fogja tanítani a diákokat. A kuratórium jelezte, hogy tudnak biztosítani tanárokat a távozók helyére, de neveket nem említettek. Az épületet elfoglaló hallgatók nemhogy a jövő tanévig nem látnak el, de azt sem tudják, mi vár rájuk októberben. Továbbra is feltett szándékuk addig küzdeni, amíg el nem érik céljaikat. 

„Nálunk a kompromisszum lehetősége azért nem merül fel, mert nekünk már nincs miből engednünk. Egy tollvonással elvették az egyetem összes jogkörét, hihetetlen tempóban történik a hatalomátvétel. Az alapvető tanszabadságért küzdünk. Mit tudnánk ebből még engedni?” – mondta egy 24.hu portálnak adott interjúban Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke.
Az egyetem dolgozói mától kétnapos sztrájkba lépnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?