A miniszterelnök naiv elképzelései

matovic koronakarika

A második hullámban nem az egyének mondanak csődöt.

Ahelyett, hogy magukra vállalták volna a felelősséget, az emberekre hárították, utána taccsra tették a kultúrát és a sportot. Igor Matovič valószínűleg az egyetlen miniszterelnök a világon, aki úgy szidja polgárait, mint a szófogadatlan gyerekeket, önzőnek nevezi őket, mert nem hordanak arcvédőt. „Az emberek egyharmada szarik a szabályokra” – dühöngött egyik érzelmekben gazdag sajtótájékoztatóján.

Nem vagyunk rendkívüliek. Körülöttünk ugyanolyan ütemben szaporodik a Covid-19-cel megfertőzöttek száma, mint nálunk. Sőt, a szájmaszk viselésben is a legfelelősségteljesebbek közé tartozunk. Nem vall stratégiai kormányzásra, ha fél év elteltével is azt várjuk el az emberektől, hogy ugyanolyan fegyelmezettek legyenek, mint korábban voltak. Ez őrültség. Utána csak egy megoldás van: a kormány mondjon le.

Enyhítő körülmény, hogy a kormányfő csupán áldozata véletlen sikerének, amelyet az első hullámban aratott. Akkor mindenki gond nélkül hajlandó volt szájmaszkot hordani és betartani a szabályokat. A kormány eljátszhatta, hogy a helyzet magaslatán áll, a miniszterelnök pedig azt, hogy az egész világ irigyli. Akkor születhetett meg benne a gondolat, hogy elég szájmaszkot hordani, és minden rendben lesz. Amikor ez a forgatókönyv csődöt mond, a miniszterelnök gyermeteg elképzelése a járványról kudarcba fullad.

Tévedés ne essék. A második hullámban nem az egyének mondanak csődöt, nem azok, akik nem tartják be a szabályokat, hanem elsősorban a kormány, amely az első hullámtól nem volt képes növelni a tesztelés kapacitását. Az epidemiológusok csapatát sem tudta megerősíteni, amelynek tagjai nem győzik felkutatni a kontaktusokat, közben a kormány úgy tesz, mintha a telefonálás rendkívüli képesség lenne, amire senki más nem képes.

De ami még rosszabb: az önkéntesek olyan kész szoftverrel álltak elő, amelynek segítségével az epidemiológusoknak egyszerűbb lett volna a nyomkövetés, vagy elhatározták, hogy mobiloperátorokkal fogják figyelni azokat az embereket, akik kockázatos országból jöttek haza, a hivatalok tehetetlensége miatt ezek a tervek nem valósultak meg. Jobb helyeken ez már ok lenne arra, hogy a felelősök lemondjanak.

Nálunk azonban senki sem vállalja a felelősséget, inkább minden rendezvény szervezőit tönkrevágják, és az emberekre beszélik ki magukat, akik nem tartják be a szabályokat. A kultúra és a sport a korona után nem lesz olyan, amilyen előtte volt (előtte sem álltak túl jól), amit ennek a kormánynak köszönhetünk.

Igor Matovičban a Focus közvélemény-kutató intézet felmérése szerint 16 százalékkal kevesebb ember bízik, mint az első hullámban. A kormányfővel szemben bizalmatlanok aránya 22 százalékkal nőtt. Sokkal többen nem bíznak benne, mint ahányan hisznek neki, és az utóbbi intézkedések után még rosszabb lesz a helyzet. Az embereket nemcsak a járvány mérgezi, hanem az is, hogy a kormányfő mindig másokat támad, amikor csődöt mond.

A szerző a Trend munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?