Kerek évfordulót ünnepeltek Csallóköznádasdon a tűzoltók

Csallóköznádasd
Csallóköznádasd |

Felújított tűzoltószertárral és szoboravatással ünnepeltek kerek évfordulót a tűzoltók.

Talán nincs olyan család a településen, amelyik valamilyen módon ne kapcsolódna az önkéntes tűzoltókhoz. Ez lehet a titka annak, hogy immáron 130 éve megszakítás nélkül működik a helyi önkéntes tűzoltótestület. A hagyomány apáról fiúra, illetve lányra száll. Nem ritka az sem, hogy az egész család tagja a csapatnak, együtt vesznek részt a versenyeken és a tűzoltó-bemutatókon. A tizenéves lányokból és fiúkból álló csapatok rendszeresen sikeresen vesznek részt a „Láng” elnevezésű versenyen. Sőt, pár éve megalakult a legkisebbek, a 4–6 éves gyerekek tűzoltócsapata is.

„A Dunaszerdahelyi járás az ország legjobbjai közé tartozik, több mint 3 ezer önkéntes tűzoltót tartunk nyilván, 60 fiatal tűzoltóraj működik, rajonként legalább tíz taggal. Ők az utánpótlás, hiszen ha csak a létszám fele megmarad, a felnőtt önkéntes tűzoltók száma 300-zal emelkedik. Én már több generációt megéltem, a nagypapával kezdtem és most az unokával találkozom alkalmanként. Példaértékű-nek tartom azt is, ahogyan a legifjabb generációval foglalkoznak Csallóköznádasdon, ami elsősorban a parancsnok, Vízi László érdeme, ő a legkisebbekkel is szívvel-lélekkel foglalkozik” – mondta Czajlik Jenő, a Nagyszombat megyei Önkéntes Tűzoltók parancsnoka.

„Régóta terveztük a szertár felújítását. Amikor tavaly megkaptuk a belügyminisztérium 30 ezer eurós támogatását, azonnal nekiláttunk. Garázst építettünk a tartálykocsinak. Összefogott a falu, társadalmi munkában nemcsak a szertár többi helyiségét újítottuk fel, hanem a környékét is rendbe tettük. Mindehhez az önkormányzat csupán pár száz eurós összeggel járult hozzá, a munka legnagyobb részét a csapat és a helyi vállalkozók ingyen végezték el” – mondta Bóna Zsuzsa polgármester. Régi álom volt, hogy szobrot állítanak Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének, idén ez is megvalósult. A kerek évforduló alkalmával leleplezték a szobrot, Vízi László parancsnok pedig több évtizedes munkája elismeréseként megkapta a falu díszpolgára címet.

„Hálás vagyok a parancsnoknak, és büszke vagyok az önkéntesekre. A tűzoltószervezet az egyetlen, mely 130 éve megszakítás nélkül létezik és működik. Egy biztos pont a falu életében, mindig mindenki számíthat a csapat segítségére, legyen szó tűzről vagy természeti katasztrófák következményeinek az elhárításáról. Jómagam is tagja voltam a csapatnak, nagyapám is tűzoltó parancsnok, ahogyan a családom más tagjai is” – zárta Bóna Zsuzsa polgármester. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?