A palócleves története

leves

Amikor otthon vagy egy vendéglőben jóízűen elfogyasztunk egy finom fogást, nem gondolkozunk azon, hogy vajon honnan származik, ki adta az ötletet a hozzávalók összetételére. Sorozatunkban tényeket, legendákat tárunk fel néhány ismert étel születésének körülményeiről.

Mondhatnánk azt is, hogy ez a leves nem más, mint a gulyás továbbgondolása, hiszen az alapanyagok csaknem megegyeznek. Viszont más az elkészítés módja, ráadásul zöldbabot, babérlevelet is adunk hozzá, és a végén besavanyítjuk – ez eredetileg tejföllel történt, az újabb receptváltozatok azonban már a citromlét is ajánlják e célra, s ízesítésére kaprot is használnak.

Ami pedig a keletkezését illeti, azt gondolhatnánk, hogy palócföldről származik, pedig az eredeti palóc konyhánál jóval több köze van Mikszáth Kálmánhoz, de elsősorban is Gundel Jánoshoz, az István Főherceg Szálloda éttermének hírneves szakácsához. Mikszáth Kálmán ünnepelt, népszerű író volt, Gundel János pedig elismert és országszerte híres szakács, és mindketten mesterműveket alkottak a saját területükön – ezzel senki sem száll vitába, a folytatás azonban már nem egyértelmű: a palóclevesnek ugyanis több eredettörténete is elterjedt, és ma már nem lehet kideríteni, melyik igaz, melyik nem. Az egyik szerint Gundel János egy megnyitóra készített újfajta levest, melyet a „legnagyobb palócról”, Mikszáth Kálmánról nevezett el. Egy másik történet szerint a levest egy vacsoraverseny bírái számára alkotta meg a híres szakács, és akkora sikere lett, hogy mindenki többször szedett belőle. Egy harmadik verzió azt tartja, hogy Mikszáth születésnapi ajándéka volt az új étel, és rögtön elnyerte az író tetszését.

Hogyan készül?

Az eredeti recept szerint a leves alapja az ürühús – vagyis a herélt kos, melynek a húsa a juhok között a legízletesebb –, de ma már marhából, disznóból, sőt pulykából is készítik. A hagymát zsíron megpirítják, tesznek hozzá egy kis pirospaprikát, majd beleteszik a kockára vágott ürücombot. Köménymaggal és babérlevéllel ízesítik, és az egészet összepirítják.

Közben egy másik fazékban sós vízben megfőzik az apró kockákra vágott burgonyát és a zöldbabot, majd a lével együtt hozzáöntik a húshoz; ha már minden puhára főtt, tejföllel behabarják.

A teljes írás a Okos Konyha mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?