122 ezer eurót fizet vissza a somorjai lakáskezelő az ügyfeleinek

Somorja
Somorja |

Hibát talált az Árszabályozási Hivatal a somorjai lakáskezelő vállalat hőgazdálkodásának ellenőrzésekor, ezért a városi tulajdonú cégnek március végéig 122 ezer eurót kell visszafizetnie az ügyfeleinek.

Az Árszabályozási Hivatal márciustól júniusig tartott ellenőrzést a lakáskezelő vállalatnál. Kürthy Sándor, aki februártól a vállalat igazgatója, lapunknak elmondta, hogy egy 2015-ös ellenőrzés eredményeinek betartását, valamint a 2017-es, 2018-as és 2019-es évek hőgazdálkodását vizsgálta a hivatal. Az igazgatótól megtudtuk, hogy elszámolási hibák miatt kötelesek visszafizetni 122 ezer eurót az ügyfeleiknek.

„A cégünk évekkel korábban beruházott egy energia-visszanyerő rendszerbe, amely energiát nyer ki a kéményből távozó füstgázokból. Ezzel melegítjük az épületekből visszaérkező lehűtött vizet, ezáltal már néhány fokkal melegebb víz kerül a kazánokba, és nyerünk pár százaléknyi energiát. Egy 2016-os törvénymódosítás értelmében 2017-től az így visszanyert energia 50 százalékát vissza kell fizetni a hőfelhasználóknak. Tehát változott egy képlet az elszámolási rendben, de az energetikus munkatársunk ezt nem vette figyelembe, így még a régi képlet szerint számolt. Senkit sem akartunk becsapni, elszámolási hiba történtˮ – részletezte az ellenőrzés eredményét Kürthy Sándor.

A lakáskezelő vállalat több ezer lakást és városi létesítményt – egyebek mellett az óvodákat, a kultúrházat, a sportcsarnokot és a rendelőintézetet – lát el hővel, valamennyi ügyfelüket érinti a visszafizetés. 

„Az ügyfeleink különböző mennyiségű hőt vásárolnak tőlünk. Nehéz megmondani, ki mennyi pénzt kap vissza. Nagyon pontosan kiszámoljuk az összeget annak alapján, hogy ki mennyi hőt visz elˮ – folytatta az igazgató, hozzátéve, hogy ügyfelenként nem jelent nagy összeget a visszatérítés, mivel az több ezer felé oszlik szét.

A vállalatnak március 31-ig kell visszafizetnie a pénzt az ügyfeleknek. Kürthy Sándor elmondta, keresik a megoldást a kötelezettség teljesítésére. „A határidőig biztosan megtaláljukˮ – szögezte le a lakáskezelő vállalat igazgatója. A hibák miatt 8 ezer eurós büntetést kapott a vállalat, ezt már befizették. „Az érvényes jogszabályok értelmében a bírság nem terhelheti a hő előállítási és értékesítési költségeit, így a fogyasztók pénztárcáját semˮ – olvasható a város honlapján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?