Méry Gábor kapta a Szent István-díjat

Méry Gábor
Esztergom |

Ünnepélyes keretek közt, az esztergomi vár lovagtermében adták át szombaton délelőtt a Szent István-díjat és a Szent István-díj emlékérmét. A díjat idén Méry Gábor, lapunk volt fotósa és a somorjai Méry Ratio könyvkiadó tulajdonosa kapta, az emlékéremmel pedig Balla András fotóművészt, a Magyar Művészeti Akadémia tagját tüntették ki.

A díjat Bihari Antal, az Esztergomi Körzeti Televízió vezetője alapította 2001-ben és minden évben olyan személyiségeknek ítélik oda, akik az összmagyarság érdekében végeznek kiemelkedő tevékenységet. A díj alapítványa Szent István szellemében a magyarság egyetemes szellemi és kulturális életének fejlődését, a kulturális örökség ápolását is kiemelkedően fontosnak tartja. A szombati ünnepségen korábbi, szlovákiai magyar díjazottak, például Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke és Duray Miklós közíró, politikus is részt vettek. A kuratórium idén Méry Gábort, lapunk egykori fotóriporterét, a Méry Ratio könyvkiadó tulajdonosát tüntette ki a díjjal, igényes és értékelvű kiadói tevékenységéért, amellyel a magyarság kulturális kincseit teszi egyetemessé. Mint azt Jankovics Marcell, Kossuth-díjas rajzfilmrendező, a kuratórium leköszönő elnöke, a díjazott több évtizedes, személyes jóbarátja laudációjában elmondta, Méry tiszta, világos és következetes értékrendet képvisel, mely értékrendnek köszönhetően az összmagyarság szempontjából is jelentős művészettörténeti, kultúrtörténeti alkotások, könyvritkaságok születnek. Ilyen például a középkori Magyar Királyság művészetét bemutató, gótikus szárnyas oltárokról készült 12 kötetes album, az Erdély történetének atlasza, az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben – sorozat újrakiadása, vagy a Borovszky Samu-féle Magyarország vármegyéi és városai - sorozat hasonmás kiadása is.

A Szent István-díj emlékéremmel idén az esztergomi Balla András fotóművészt, a Magyar Művészeti Akadémia tagját tüntették ki, több évtizedes alkotói tevékenységéért, nemzetközileg is jelentős munkásságáért. Balla András az Esztergomi Fotográfiai Biennálé alapítója, és az Esztergomi Művészek Céhének alapító-szervezője is, a társaság kiváló tárlatokat rendezett többször, külföldön is. Balla Andrásnak köszönhetően a fényképészet intermediális és neoavantgarde műfaja is kiváló alkotásokkal gyarapodott.

A szombati ünnepségen Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere köszöntötte a díjazottakat és a vendégeket, méltatva és megköszönve munkásságukat a kárpát-medencei magyarság kulturális identitásának erősítése, a közös kultúrkincs fejlesztése érdekében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?