Októbertől civil kezdeményezésre komposztálnak Érsekújvárban

Martin Slobodník vállalta a komposztáló mester feladatait
Érsekújvár |

Néhány hónapja még fennállt annak a veszélye, hogy a koronavírus-helyzet, illetve a takarékoskodás miatt a város önkormányzata idén nem támogatja a lakosság által beterjesztett projekteket. Végül mégis zöld utat és húszezer euró támogatást kaptak a városszépítő és környezettudatos pályázatok Érsekújvárban.

Egy-egy pályázatra legfeljebb 1660 eurót kérhettek a lakosok, a biohulladék osztályozását és komposztálását 1060 euróból valósították meg a Cirill és Metód utcában élők. Martin Slobodníkkal a helyszínen jártunk, ahol megmutatta a számkódos lakattal zárható komposztáló ládát, amelyhez még egy tárolót vásárolnak, ahová a száraz gallyakat gyűjtik. A projekt kapcsán egy lakóház három bejáratából, mintegy hatvan családot szólított meg Martin Slobodník, közülük tizenöten vállalták a biohulladék osztályozását, majd még további két környezettudatos család csatlakozott az elszánt csapathoz.

„Szeretném, ha eleinte egyfajta kísérleti jelleggel működne az osztályozás, meg kell tudnunk, milyen hamar töltjük fel a komposztálót. Hálót helyeztünk a fából ácsolt láda aljára, erre kerülnek a gallyak, száraz levelek, majd hamarosan megérkeznek a kaliforniai földigiliszták, amelyek elszaporodnak és megfelelő nedvesség, illetve hőmérséklet mellett feldolgozzák a biohulladékot

– mondta Martin Slobodník, aki komposztáló mesterként ellenőrzi majd az egész folyamatot.

A projektben résztvevők szeptember végéig megkapják a vödröket, és a komposztáló mester a biohulladék forgatására alkalmas szerszámot, hőmérőt is rendelt.

„Úgy gondolom, ha a többiek látják majd az igyekezetünket, lehet, hogy maguk is igényelni fogják a komposztálás lehetőségét a lakótelepeken. A komposztálón fel lesz tüntetve az elérhetőségem, bárkinek szívesen adok tanácsot, megosztom vele az eddigi tapasztalataimat. Kizárólag felbomló biohulladékot szabad dobni a komposztlóba, kávé, tea, zöldség, gyümölcs maradékokat, száraz virágokat, nekem egy hét alatt egy vödörnyi biohullaédkom gyűlt össze, de ez attól is függ, hogy melyik családban milyenek az étkezési szokások. A biohulladékot ajánlatos a lehető legkisebb darabokra tördelni, vágni” – hangsúlyozta Martin Slobodník.

A komposzttal a lakóházak melletti fák, virágágyások termőtalaját dúsítanák. A projekt beterjesztője már korábban tanulmányozta a szakirodalmat, és fájlalja, hogy a komposztálásban résztvevőket nem tudják az önkormányzatok megfelelő kedvezményekben részesíteni, például azzal, hogy jóval kevesebb szemétdíjat fizetnének, akik veszik a fáradságot és osztályozzák a hulladékot.

Az érsekújvári környezetbarát kezdeményezés megálmodója bízik abban, hogy évi három tonna biohulladékot gyűjthetnének össze. A megrendelt komposztálót némileg átalakította, így a biohulladékot a lakat feloldásával felülről töltik be a lakosok, és egy alul nyitható kis ajtón vehető ki a komposzt, amely öntözéssel, esővel bekerül a talajba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?