Érdekességek a világból

kisérdeks

A Tower Bridge, a vágtapolcai kastély kupolája és az Összetartozás emlékhely.

Beakadt a Tower Bridge

London ikonikus hídja, a Tower Bridge is megpihen néha – úgy 15 évente. 2005 után az idén történt meg ismét, hogy műszaki hiba miatt nem tudták leengedni a két oldalát, ezért hosszabb ideig félnyitott állásban maradt, méghozzá úgy, hogy a két oldal látványosan más szögben akadt meg. Amíg javították, állt a brit főváros forgalma. A Temze fölött átívelő hidat 1894-ben adták át, és olyanra tervezték, hogy ne akadályozza a legnagyobb tengeri hajók áthaladását sem – ezért lett felnyitható. Megjelenését pedig a közeli Tower-hez kellett igazítani, ezért a két neogótikus torony a szerkezetében. Ezeket egyébként több mint negyven méter magasan egy gyalogoshíd is összeköti, úgyhogy a fennakadás valójában csak a keréken közlekedőket bosszantotta igazán.

 

Emelés előtt

Lencsevégre kapták a Vágtapolca (Teplička nad Váhom) kastélyának rézkupoláját még a földön, közvetlenül azelőtt, hogy egy daru a magasba, a helyére emelte volna. A település központjában álló, 16. századi későreneszánsz, négy saroktornyos Sina-kastély kupoláját is utolérte a felújítás, ezért történt a manőver. A kastély építtetője a Dersffy család volt, viszont a 19. században Sina György báró, majd Sina Simon birtokába került, és az ő nevük ragadt rá.

 

Minden településnév rajta

Az államalapítás és Szent István ünnepén, augusztus 20-án adták át Budapesten az Összetartozás emlékhelyét, a parlament közvetlen közelében. Az emlékhely valójában egy lejtős, száz méter hosszú és négy méter széles sétány, és ahogy halad végig rajta a látogató, a két oldalfalon a történelmi Magyar Királyság 1913. évi összeírás szerinti 12 485 településnevét láthatja – tehát a jelenleg már szlovákiai települések magyar neveit is, és a végéhez, a legmélyebb ponthoz érve egy öröklángot talál.

 

Régi dolog a vagyoni egyenlőtlenség

A komoly vagyoni egyenlőtlenség régebben velünk van, mint hinnénk. Egy lengyelországi temetkezési helyet kutatva arra jutott nemzetközi tudósok egy csoportja, hogy már (legkevesebb) 6600 éve létezik az emberi társadalomban a jövedelmek eltéréséből adódó jelentős különbség. A következtetéseiket egyébként arra alapozták, hogy a temetőben nyugvók egy részén ékszerek is vannak, és ezeknél a személyeknél megfigyelhető, hogy az ékszertelenektől eltérően ők fogyaszthattak marhahúst.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?