Nyugdíj: kárpótolják a diszkriminált nőket

koronavírus
Pozsony |

Nagyjából 140 ezer nő diszkriminációjának vet véget a szociális biztosításról szóló jogszabály módosítása, amire csütörtökön a törvényhozás is rábólintott. A szavazáson részt vevő 140 képviselő egységes igennel szavazott a jövő januárban életbe lépő, a nők nyugdíjkorhatárával kapcsolatos módosításra.

A tavaly elfogadott módosítás során az 1957 és 1963 között született nőket diszkriminálták. Az érintettek petícióban tiltakoztak az őket ért diszkrimináció miatt, az előző kormány azonban figyelmen kívül hagyta a panaszaikat. A jelenlegi kormánypártok képviselői – Petra Krištúfková (Sme rodina), Anna Zemanová (SaS) és Katarína Hatráková (OĽaNO) – ezért egy olyan módosító javaslatot nyújtottak be, amely orvosolja az említett hiányosságot.

„A diszkriminált nőket három csoportra oszthatjuk” – mondta el Krištúfková. Akik az említett korosztályból csak később vonulnak majd nyugdíjba, azoknak a nyugdíjkorhatár kiszámításánál már figyelembe veszik a gyermekek számát, minden egyes gyerek után fél évet vonva le. Legfeljebb így 18 hónapot vonnak le, vagyis aki három gyermeket nevelt fel, az ugyanolyan kedvezményre számíthat, mint az ennél több gyermeket felnevelő. Akik már időközben nyugdíjba vonultak, és érintette őket a diszkrimináció, azok anyagi kárpótlásban részesülnek. A harmadik csoportba tartozó nők, akik ugyan még nem vonultak nyugdíjba, de az említett számítási módszer alapján már erre sort keríthettek volna, azok a korhatár előbbre tolása mellett anyagi kárpótlásra is számíthatnak a kiesett hónapokért.

Az érintett korosztályba tartozó nők elégedettek a módosítással. Könözsi Éva pedagógus lapunknak elmondta, örömmel értesült róla, hogy a törvényhozók módosították a nyugdíjtörvényt, és az 1957–1963 között született nők kedvezményt kaptak a nyugdíjkorhatár eléréséhez.

„Ez a törvény engem is érint, ezért helyeslem a módosítást. Eddig igazságtalannak éreztem, hogy mintegy 140 ezer nő esetében végképp, vagy csak részlegesen vették figyelembe a felnevelt gyerekek számát. Ez tudomásom szerint alkotmányellenes is volt. Minden édesanya tudja, hogy a munkahelyén ledolgozott órák után otthon még mennyi időt és energiát kell fordítani a háztartás vezetésére”

– mondta Könözsi Éva.

A most elfogadott jogszabály jövő januártól lép életbe. Krištúfková szerint az anyagi kompenzációt egy összegben vagy a nyugdíj összegének a növelésével fizetik ki. Az érintetteknek ezt nem kell majd külön igényelniük, a jogosultságról legkésőbb 2022 végéig dönt a Szociális Biztosító. „A most elfogadott jogszabállyal egy hatalmas igazságtalanságnak vetünk véget, amelyet az előző kormány követett el” – nyilatkozta a jogszabály parlamenti elfogadását követően Boris Kollár házelnök.

„Az előző, magát szociálisnak nevező kormány 430 millió euróval lopta meg az érintett nőket, amit most nekünk kell jóvátennünk, még annak ellenére is, hogy a koronavírus-járvány okozta válság miatt eleve nehéz helyzetben vagyunk”

– tette hozzá Milan Krajniak munkaügyi miniszter. Az érintett nők jogi képviselője, Viera Kubicová szerint nem volt könnyű kiharcolniuk a diszkrimináció felszámolását, a parlament csütörtöki döntésének köszönhetően azonban sikerült érvényt szerezniük a követeléseiknek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?