A gyümölcsidény a végéhez közeledik

gyümölcsfa

A szeptember gyümölcsöseinkben, szőlőinkben a szüret, s egyben a télre való felkészülés kezdetének hónapja.

A dióban a burokfúrólégy idén is komoly károkat okozott, főleg a korábbi fejlődésű diófajtákban nagy a fertőzés. A károsítás hatására a termésburok elfeketedett, majd pépessé vált, rátapadt a dió csonthéjára, emiatt az fogyasztásra alkalmatlanná vál. A rovar ellen időbeni permetezéssel lehet védekezni ( Karate Zeon 5 CS, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SG).

Járásunkban (Dunaszerdahely) idén az összes gyümölcstermő fának kb. a 60%-a termett (terem), ebből az alma 50 %-ot, a barackok 3540, a dió 25, a szőlő 60%-ot, a bogyósok 15%-ot tesznek ki. Az új telepítések az összterület 10 %-át adják. Voltak/vannak jól termő fajták is, nálam az almából ilyen a nyári üvegalma, a Janagold, a Golden Delicius és a Starkrimson. Ugyanakkor idén nem terem a Rubinola, a Jonagored, a Topaz és a Braeburn.

Gyakran foglalkozom azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehetne megnyújtani az alma fogyasztásának idejét. Ha fokozatosan és bőven terem, akkor júniusban már levehetjük az első gyümölcsöt a fáról, s az utolsó leszedésével akár decemberig várhatunk. Persze jó metszést kell alkalmazni tavasszal, nyáron pedig le kell válogatni a gyümölcsöt. A téli tárolásban fontos szerepe van a jó raktározásnak.

Aktuális teendők:

* A gyümölcsbokrok (ribizke) tövén előbújt hajtásokat kivagdossuk.

* Szüretelhetjük az őszi alma- és körtefajtákat.

* A feromoncsapdákat még most is érdemes kint hagyni; az almánál a molyok éjjelente még mindig megjárják a fákat. Jómagam 1-2 héttel ezelőtt használtam a Starkrimsonnál az almamoly elenni mérget (Insekticid Integro).

* Készülhetünk a szőlő szüretelésére, a hordókat, kádakat, puttonyokat stb. tanácsos kiforrázni, lecsepegtetni, kiszárítani, kikénezni.

Belucz János gyümölcsész mérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?