Korčok: Lukasenka Szlovákia szemében illegitim vezetővé vált

Ivan Korčok
Pozsony |

Aljakszandr Lukasenka beiktatásával egy manipulált, illegitim választásra tettek pontot, arra, amelyre augusztusban került sor Fehéroroszországban. Szlovákia szemében tehát ő egy illegitim vezető. Ezt Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter jelentette ki a szerdai kormányülés után.

„Lukasenka államfő ismét tanúbizonyságot tett arról, hogyan viszonyul a saját állampolgáraihoz, akik tüntetnek és szabad választásokat követelnek” – mondta Korčok, aki a tüntetők elleni erőszak leállítását követeli.

A miniszter szerint a fehérorosz elnök a szankciós lista élére ugrott. Bízik benne, hogy az Európai Unió ez ügyben nagyon gyorsan fog reagálni.

Lukasenka, aki 1994 óta van hatalmon, a hivatalos eredmények szerint a voksok 80,1 százalékát, legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető pedig 10 százalékot szerzett az augusztusi választásokon. A választási részvétel 84,3 százalékos volt.

Az eredmények közzététele után tömegtüntetések kezdődtek Fehéroroszországban, ezek a mai napig tartanak. Az Európai Parlament elfogadott egy fehéroroszországi helyzetről szóló határozatot, melyben deklarálja, hogy nem ismeri el a belorusz elnökválasztás eredményét és elítéli a belorusz szerveket a békés tüntetések erőszakos leverése miatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?