Kemencék köré gyűlik Alsószeli közössége. GALÉRIA

falukép

Számos más fejlesztés mellett épp idén nyárra készültek el Alsószeliben a közösségi kemencék, és azonnal át is vehették – részben a híres jurtafesztivál elmaradása miatt – a közösségszervezés szerepét

A Jurtanapokról (is) nevezetes településen jártunk, ahol azonban az idén elmaradt ez a nagy tömegeket vonzó rendezvény. A közösségi élet iránt ezáltal még fokozottabb volt az igény, tudjuk meg Kovács Lajostól, Alsószeli polgármesterétől. „Erről tanúskodott a kemencefesztivál. Tartottam ugyan attól, hogy ezt miként tudjuk megvalósítani, végül az érvényben levő határon átívelő projektum elszámolása is erre sarkallt, és óriási volt az érdeklődés: több kilométeres körzetből érkeztek nagyjából hatszázan a kemencefesztiválra.” A tágabb környékről, egyebek között Galántáról, Nádszegről, Peredről, Somorjáról, Pozsonyból gyűltek a réteshúzó és lepénysütő tanfolyamra a két új közösségi kemence köré, amely a kultúrház udvarában, a szintén új szabadtéri színpad és a jókora zöldfelületek mellett kapott helyet. De egy átlagos hétköznapon sem pang a falu, mozgolódás a főtéren, gyerekek az új játszótéren, egy póninak kaszáló úriember a millenniumi emlékműnél, szorgos kezek az új munkálatoknál.

Ötlet és megvalósítás

A kemencéket persze nemcsak a róluk elnevezett fesztiválon izzítják be, ezután több rendezvény központi szereplői lesznek: így volt ez már a Trianon-megemlékezéskor, most szeptemberben pedig a jubilánsok köszöntésekor is. Érdeklődésünkre Kovács Lajos – aki egyben a Öreg-Feketevíz Helyi Akciócsoport vezetője – elmondja, hogy polgármestersége előtt projektmenedzserként dolgozott, már akkor több helyen látott hasonló kemencéket, Szádalmáson (Jablonov nad Turňou) összesen tizenhármat – innen az ötlet; és valójában a megvalósítás módja is, hiszen pályázni kellett, sok más mellett erre is. „Továbbá Alsószeliben mindig is voltak pékségek, kemencék, és a mai napig áll az a kemence, amelyben már a második világháború előtt kenyeret sütöttek. Emlékszem, hatéves lehettem, amikor édesanyám elküldött Ernő bácsihoz a megkelt tésztával.” Elképzelése az, hogy a jövőben kéthavonta egyszer-kétszer felhevítenék a kemencéket, és ekkor bárki elhozhatná, amit ki szeretne sütni – a karanténidőszakban egyébként is nagy divatja lett a házi kenyérsütésnek.

Galéria

Kultúra, könyvek

A kemencéket végül a testvértelepülésükkel, Pannonhalmával közös projektumból építhették meg, a közvetlenül mellette levő nyári színpadot pedig egy másik testvérfaluval, Řícmanicéval. Utóbbit úgy alakították ki, hogy könnyű átjárhatósága legyen a belső térbe, így a rossz idő sem okozhat meglepetést. „Mindkét határon átnyúló program olyan, ahol a partnerrel régre visszanyúló a kapcsolatunk – a cseh faluval például azért, mert ott is található jurta, óvoda működik benne. Nem szeretek ugyanis csak egyszeri találkozás után közös ügyekbe fogni, úgy nincs alapja.”

Három kiadvánnyal is büszkélkedhetnek, részben az együttműködés gyermekei ezek. „2017-ben, amikor településünk első írásos említésének 800. évfordulóját ünnepeltük, kétnyelvű receptkönyvet adtunk ki a helyi tradicionális ételekből. A Csemadok 70 évét és a helyi dalkör 50 évét Szabados tanító bácsi dolgozta fel. Könyvbe rendeztük a természeti kincseinket, gyönyörű fotókkal, ez szlovák, magyar és angol nyelvű. Ennek egyfajta mellékterméke, hogy sikerült szakmai utakat szervezni diákoknak, és eszközöket szereztünk be az iskolának.”

Óvoda, játszótér, műfüves pálya

A diákoknak is plusztartalom az iskolaépület előtti parkban júliusra átadott játszótér, magyarázza Kiss Zsuzsa, az alapiskola igazgatója. Az intézmény kisiskolaként, három és fél osztállyal működik, a tanulólétszám az elmúlt évhez képest nem csökkent. „Nagyon örülünk, hogy van iskolánk, és annak, hogy a helyi magyar szülők nem hordják el a gyerekeiket a gyűjtőiskolákba.” Főleg az anyagiak rendezése, a források növelése könnyítené a helyzetüket, felújítani is mindig lenne mit, de sikerült kicserélni az ablakokat, és az új műfüves pályát is tudják használni. A régi már nem volt túl jó állapotban, mutatja a polgármester, és az újat nemcsak a diákok használhatják, hanem a lakosok is. Ottjártunkkor a negyedikesek épp a nekik kijáró természetiskolában voltak, méghozzá az ötödikesekkel együtt, akik az előző évben erről a járvány miatt lemaradtak, de nélkülük is benépesedett a játszótér.

Megújult az iskola előszobája, az óvoda is, néhány éve a statikai problémákat kiküszöbölő, átfogó munkálatokba fogtak. A helyzet iróniája, hogy éppen abban az évben volt kevesebb óvodás, így a magyar állam támogatása a Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével is ehhez mérten kisebb lett, de azóta mindenki örömére közel negyvenen vannak. Az óvónők az előírások betartására ügyelve vezették ki éppen levegőzni a gyerekeket – volt nagy zsivaj az udvarban.

Elképzelések és konkrétumok

A polgármester bevallása szerint ötletekből nincs hiány, ezeket igyekeznek a pályázati kiírásokhoz igazítani, majd utólag a kellő önrésszel kiegészíteni – ez utóbbi különösen az idei évben nem egyszerű, hiszen a járványügyi intézkedések miatt az állam megrövidítette a községeket. Mindenesetre az elmúlt időszakban sikerült komolyabb útfelújításba fogni, néhány éve megvásárolták a Kandia halastót és környékét, ott is kisebb-nagyobb építkezések vannak tervben. „Nagy az érdeklődés a régi házak és a telkek iránt is, jelentős a beköltözés mértéke, és főleg a fiatalok körében.”

Sajátos jelenség azonban, hogy a lakosságszám növekedése mellett a hulladék mértéke stagnál, ez főleg a komposztáló érdeme. „Kiválóan működik, és ennek köszönhetően tudjuk viszonylag alacsonyabban tartani a szemétilleték összegét a környező településekkel összehasonlítva. A lakosok élnek vele, autó autót ér, különösen ősszel.” Most egy gyűjtőudvar létrehozása a cél, ennek csak kevesebb mint felére kaptak támogatást a környezetvédelmi alapból, de ennyiből is nekifogtak, már láttuk is a helyszínen a munkásokat és gépeiket. A tűzoltószertár felújítása is megvalósulni látszik, és utána sincs megállás: a polgármester a buszállomásra mutat, ha a pénzügyi helyzet a COVID–19 után megengedi, az következik hamarosan, az új játszótér szomszédságába pedig kültéri tornaszereket terveznek a jövőben, valamivel odébb kisebb arborétumot. Ezáltal még élhetőbb, hangulatosabb, és továbbra is békésen nyüzsgő kistelepülés lehet Alsószeli.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 39. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?