Vasárnapi asztalon

receptek

Házias májgombócleves, csirkés egytál, citromos sült hal, almás-diós máglyarakás

Házias májgombócleves

HOZZÁVALÓK – LEVES: 4 sárgarépa, 2 fehérrépa, ½ zellergumó, 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 kk. egész bors, 1 csipet köménymag, 1 kk. só, 60 dkg csirkeszárny vagy -comb; MÁJGOMBÓC: 3 zsemle, 40 dkg csirkemáj, 3 tojás, 4 ek. liszt, 4 ek. zsemlemorzsa, só, bors, friss petrezselyemlevél.

A levest a hozzávalóiból bő 1 óra alatt megfőzzük.

Közben a májgombóchoz a vízben áztatott és kinyomkodott zsemlét, a ledarált vagy lekapart csirkemájat, a tojást és a fűszereket alaposan összedolgozzuk, majd gombócokat gyúrunk belőle. A gombócokat 2 ek. sóval és 1 ek. borssal fűszerezett, bőséges vízben 20 perc alatt kifőzzük.

A levest leszűrjük, s a megfőtt gombócokkal tálaljuk. Frissen vágott petrezselyemmel (vagy snidlinggel) díszíthetjük.

 

Csirkés egytál

HOZZÁVALÓK: 1 egész csirke, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 10 dkg csiperkegomba, 20 dkg kínai kel, 1 kis cukkini, 2 ek. olaj, 1 ek. lestyán, 1 ek. petrezselyem.

A csirkét megmossuk, feldaraboljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a répát és a cukkinit karikákra, a gombát cikkekre vágjuk, a kelt vékonyra csíkozzuk.

A hagymát forró olajon megfuttatjuk, rátesszük a csirkét, sózzuk, és fehéredésig pirítjuk. Ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, és kíméletesen főzzük 40 percig. Hozzáadjuk a sárgarépát, a gombát, és tovább főzzük 15 percet. Amikor már minden kellően puha, hozzáadjuk a kelt, a lestyánt és a cukkinit. Sóval, borssal fűszerezzük, még 10 percig főzzük, majd tésztával vagy raviolival* tálaljuk.

* A ravioli olasz töltött tészta.

 

Citromos sült hal

HOZZÁVALÓK: 70 dkg hal, 2 ek. olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 citrom, só, bors.

A megtisztított, megmosott, leszárított halat felszeleteljük, és citromlével kívül-belül bedörzsöljük. Az olajat a sóval, borssal, zúzott fokhagymával elkeverjük, és a szeletek mindkét oldalát bekenjük vele. 15 percig pihentetjük, majd zsiradékkal kikent tepsibe fektetjük őket, letakarjuk fóliával, és forró sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Az utolsó 10 percben a fóliát eltávolítjuk, hogy a szeletek szép pirosra süljenek.

 

Almás-diós máglyarakás

HOZZÁVALÓK: 30dkg kalács, 5 tojás, 7 dl tej, 12 dkg cukor, 4 dkg vaj, 1 citrom, 1 ek. citromlé, 6 dkg vágott dió, 6 dkg mazsola, 4 cl rum, 70 dkg alma, 1 tk. őrölt fahéj, 20 dkg sárgabaracklekvár, csipetnyi só.

A mazsolát az elkészítés előtt egy órára rumba áztatjuk. Az almát meghámozzuk, vékonyra szeleteljük, s a fahéjjal és 3 dkg cukorral elkeverjük.

Egy tálba ujjnyi szeletekre karikázzuk a kalácsot. A tojások sárgáját 6 dkg cukorral, az olvasztott vajjal és a citrom lereszelt héjával elkeverjük, felöntjük langyos tejjel, és a kalácsra öntjük.

Egy sütőedényt/-tálat kivajazunk, az áztatott kalácsot belerakjuk, meghintjük dióval, mazsolával, beborítjuk almával, és kb. 15 dkg lekvárt szétkenünk a tetején. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a hőt 160 fokra csökkentjük. A tojások fehérjét csipetnyi sóval, a maradék cukorral, a citromlével kemény habbá verjük, majd lazán elkeverjük benne a maradék lekvárt; a megsült tészta tetejére kenjük, villával megborzoljuk. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, ameddig a teteje kissé megpirul (kb. 10 perc).

Tipp: Borsodót, pudingot, fagylaltot is kínálhatunk hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?