Harminc év után felújítják a hajózsilipet

Dunakiliti
Dunakiliti |

Elkezdődött a dunakiliti duzzasztómű hajózsilipjének a felújítása, jövő májusra végeznek a feladattal: üzembiztos lesz. A hajóforgalom beindítása a szigetközi Öreg-Dunán azonban a folyó szabályozásának függvénye. Dunacsúnban is felújítják a hajózsilipet. Korábban volt elképzelés egy alacsony merülési mélységű hajó indítására Hainburg és Dunakiliti között. 

A dunakiliti duzzasztómű és fenékküszöb a szigetközi hullámtéri és mentett oldali vízpótló rendszer kulcsműtárgyai, emellett árapasztó és jégleeresztő funkciójuk is van. Segítségükkel szabályozható módon felduzzasztható a Duna, melyből így elegendő víz vezethető a hullámtéri mellékágrendszerekbe. Lassan két évtizede már, hogy a térségben élők jelezték, az idegenforgalom fellendítése érdekében támogatnák, hogy a duzzasztóműbe beépített és kihasználatlan hajózsilipet felújítsák – ezáltal akár a kishajó- és jachtforgalmat is átereszthetné. Pénz azonban nem volt rá – eddig. 

A „Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója” nevű árvízvédelmi fejlesztés (mely uniós beruházás) keretében megkezdődött a 2,985 milliárd forint költségvetésű Dunakiliti projektelemen belül a hajózsilip felújítása. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közölte: már behelyezték a műtárgy felvízi és alvízi oldalán az ideiglenes elzárásokat, a zsilip kamraterét víztelenítették, az úszó kikötőbakokat kiemelték. Így most a dunakiliti hajózsilip ideiglenesen nem tudja biztosítani a vízi járművek átzsilipelését a kivitelezésének végéig, várhatóan jövő májusig. Elindult a felvízi oldali szegmens táblák, a szegmens elzárást biztosító olajhidraulikus és elektromos berendezések komplex felújítása is. Az alvízi oldaliak közül – a javíthatósága miatt – a jobb parti támkaput kell teljesen kiemelni, melynek kiemelését biztosító berendezést most gyártja a vállalkozó.

Az elektromos berendezések többsége megérett a rekonstrukcióra, hiszen bő 30 éve, a dunakiliti duzzasztómű építésének leállításával gyakorlatilag nem is történt meg a műszaki átadás-átvétel. Fontos kiemelni: a mostani felújítással műszakilag ugyanazt a szintet tudja teljesíteni a duzzasztómű, amit előtte. A legfontosabb viszont jelenleg, hogy működtetése üzembiztos legyen. Ami pedig a zsilipet illeti: eddigi állapotában is átjárható volt, nemzetközi kenutúra csapatot például ezen keresztül engedtek át. Vízi járművek azonban összességében ritkán mentek át rajta. A felújítása új lehetőséget teremthetne, ám a hajózhatóság már egy nagyobb volumenű, „horderejű” projekt, ehhez a folyó szabályozását kell keresztülvinni. 
Annál is inkább, mert már egy 2001. április 2-án jegyzett dokumentumban a magyar–szlovák szerződéstervezet is foglalkozott a dunakiliti hajózsilip kishajók számára való megnyitásával. A tervezet 5. paragrafusa „a dunakiliti duzzasztómű szerepének azonosításáról” szól. Eszerint „a felek egyetértőleg fogják meghatározni a Dunakilitinél létesített duzzasztómű megváltozott szerepét, többek között a kishajózás biztosításában, az árvíz- és jéglevezetésben, valamint a vízkormányzásban”.

A hajózás beindítására már korábban is volt igény: még 2008-ban szlovák beruházók Rajkán a képviselő-testület tagjaival tárgyaltak. Ők Dunakilititől Pozsonyon át egészen az ausztriai Hainburgig úsztattak volna kis merülési mélységű, menetrend szerinti hajójáratokat. Ez a merülési mélység jelenleg maximum 70–80 centiméter lehetne az Öreg-Dunán lévő gázlóküszöbök miatt. A projekt akkor végül elsikkadt. 

Érdekesség, hogy Dunacsúnnál is felújítják a hajózsilipet: azt a munkát már korábban elkezdték, tartós karbantartás folyik az ottani létesítménynél. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?