Exit poll: a népszavazás sikerével zárultak az olaszországi választások

olaszországi választások

Az olasz választók többsége igent mondott a parlament létszámának csökkentéséről kiírt népszavazáson, a hét tartományban rendezett helyhatósági választásokon Veneto és Liguria a jobbközép, Campania a balközép kezében maradt, Marchéban és Valle d'Aostában a jobboldal vezet, Toszkánában és Pugliában az utolsó szavazatig tart a verseny – derült ki a hétfőn közzétett exit pollok eredményeiből.

Az Öt Csillag mozgalom (M5S) kezdeményezte népszavazáson a résztvevők legalább 65 százaléka támogatta a törvényhozás létszámának csökkentését.

A mérés szerint Venetóban Luca Zaia, a jobboldali Liga politikusa harmadszorra is elnyerte a régió elnöki székét, Liguriában a jobbközép Giovanni Toti duplázott. Campaniában a balközép távozó elnöke, Vincenzo De Luca maradhat a helyén. Marchéban a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) jelöltjeként Francesco Acquaroli vezet. Szoros a verseny Toszkánában, ahol enyhe előnyt élvezhet a balközép Eugenio Giani a Liga jelöltjével szemben, míg Pugliában fej-fej mellett van a baloldal és a FdI.

A belügyminisztérium nem végleges adatai szerint a részvételi arány 53,3 százalékos volt, majdnem ugyanannyi, mint öt évvel ezelőtt.

A hírt frissítjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?