Sokan a herpesszel tévesztik össze a szájzuggyulladást

száj

Fájdalmas seb képződött a szájzugban? Még nem hallott erről a betegségről? Lehet, ugyanis az emberek nagy része a herpesszel téveszti össze, pedig teljesen más betegségről van szó.

Miokozza a szájzug gyulladását? Rendszerint akkor alakul ki, ha az ember túl gyakran nyalogatja a száját. A nyál felgyülemlik a szájzugban, és a bőr berepedezik. Ez a betegség tulajdonképpen bőrgyulladás, ami fájdalommal jár. A népesség 0,7 százalékát érinti. A bőr begyullad, és a baktériumok, amelyek a szájban találhatók, elkezdenek szaporodni a szájzugban. Az ember sokszor kellemetlen ízt érez, kerüli az étkezést, mert a szájzugban vérző hólyagok keletkeznek. Ha valaki gyakran nedvesíti a száját, valójában ezzel tovább rontja a helyzetet. A felgyülemlett nyál kedvez a baktériumok és gombák szaporodásának.

Sokan összetévesztik a szájzuggyulladást a herpesszel. A különbség az, hogy herpesz a test bármely részén kialakulhat, de a szájzuggyulladás csak a szájzugban.

A betegségnek megvan a maga ciklusa: a hólyag kialakulása előtt ég, viszket a bőr. Semmilyen figyelmeztető jele nincs, amíg meg nem jelenik a fájdalom. A herpesztől eltérően nem fertőző.

Érdekes

Amikor hiányzik valami

A tápanyaghiányos állapotok közül többnek is lehet tünete a száj kirepedezése, ezek közé tartozik például a vashiány vagy a B-vitaminok hiánya. Ezeknek a hátterében lehet egyoldalú táplálkozás, alkoholizmus, de valamilyen felszívódási zavar, esetleg bélrendszeri betegség is.
 

Ha a száj környékén az áll felé mutató erős, úgynevezett marionett ráncok jelennek meg, nagy a valószínűsége, hogy egyszer szájzuggyulladása lesz, mert a mély ráncban felhalmozódik a nyál, ami serkenti a gyulladás kialakulását. Azok is veszélyben vannak, akiknek gyakran van aftájuk, dohányoznak, vagy akik szívszabályozót viselnek. Különösen gyakori azoknál az időseknél, akik fogprotézist viselnek, erős a nyálképződésük, vagy vitaminhiányban szenvednek. Az a legfontosabb, hogy a gyulladás helye mindig tiszta és száraz legyen, hogy megakadályozzuk a fertőzést terjedését. Az orvos lokális szteroidtartalmú krémet írhat fel, súlyos esetben antibiotikumot vagy antimikotikumot. Ha a seb kicsi, elég, ha ajakbalzsammal, vazelinnel vagy kókuszolajjal keni be a gyulladt helyet. Hogy elkerülje a betegséget, szervezete legyen mindig hidratált, szája legyen mindig száraz, és ügyeljen a szájhigiéniára. Próbáljon meg leszokni a gyakori szájnyalogatásról.

Nagyon sok esetben a száj sarkának kirepedezése nem igényel semmilyen gyógykezelést, néhány napon belül magától is elmúlik. Súlyosabb esetekben természetesen a tünetek kiváltó okát kell megállapítani, és ehhez igazítani a terápiát, mely így jelenthet szájon át szedhető gyógyszereket, vitaminokat, helyileg ható krémeket. Ha a rosszul beállított fogpótlás okozza a szájzug kirepedezését, annak felülvizsgálata általában sikeresen megszünteti a panaszokat is.

(izdravie-k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?