Október végén szükség lehet a kórházak átrendezésére

kórházi ágyak
Pozsony |

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a járványhelyzet súlyosbodásával egyre több vörös és narancssárga kategóriába tartozó régió lesz Szlovákiában. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a kórházakban lassacskán megtelhetnek az infektológiai osztályok.

A tárcavezető a pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jelenleg 14 vörös és 14 narancssárgával jelölt járást tartanak számon.

Vörössel jelölik Pozsony 5 városrészét, valamint a Losonci, a Nagymihályi, a Nyitrai, a Puhói, a Szinnai, a Trencséni, a Nagyszombati, a Turdossini és a Zsarnócai járást.

A narancssárga régiók listáján van a Dunaszerdahelyi, a Galántai, a Liptószentmiklósi, a Malackai, a Námesztói, a Bazini, a Vágbesztercei, az Eperjesi, a Kisszebeni, a Szenci, a Szakolcai, az Ólublói, a Nagykürtösi és a Varannói járás. 

A vörös és narancssárga járások listáját azért is kell figyelemmel követni, mert sok tekintetben szigorúbb előírások vonatkoznak rájuk, mint a zöld régiókra. A kulturális és sporteseményeknél például külön oda kell figyelni az ülésrendre, hiszen a kockázatos régiókban a kulturális rendezvényeknél csak minden második sorba, a sporteseményeknél pedig csak minden negyedik sorba ülhetnek az emberek. Az istentiszteleteknél szintén figyelembe veszik majd az adott régió besorolását, a vörös és narancssárga járásokban sakktáblaszerű ülésrendet kell kialakítani. A regionális közegészségügyi hivatalok azonban további szigorításokat is bevezethetnek a vörös régiókban, amennyiben úgy ítélik meg, hogy a járványhelyzet megkívánja. 

Rizikós rendezvények

Ezek az intézkedések nem véletlenek, hiszen Marek Krajčí szerint éppen azokon a rendezvényeken terjed gyorsan a vírus, ahol sok ember kerül egymással szoros kapcsolatba. A fertőzés egyik fő forrásának az esküvők, valamint a családi és a céges rendezvények számítanak, a járványügyi szakértők ezeken a rendezvényeken már 17 gócpontot azonosítottak (az egyik esküvőn például találtak 14 fertőzöttet). Szintén veszélyes lehet a bárok, az egyházi rendezvények, valamint a sporttáborok látogatása. Krajčí hozzátette: a szakértők számítása szerint egy 500 fős rendezvényen 16 százalékos esély van rá, hogy egy fertőzött személlyel kerülünk kapcsolatba.

Marek Krajčí

Vörös lehet Magyarország és Ausztria

Magyarországot és Ausztriát a járványbizottság múlt héten még a narancssárga országok listájára sorolta, az egészségügyi miniszter viszont a pénteki sajtótájékoztatóján már úgy fogalmazott, hogy ezekre az országokra bizony rizikós államokként kellene tekinteni. Ez azt jelentené, hogy az innen hazaérkező szlovák állampolgároknak vagy fel kellene mutatniuk egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet, vagy pedig otthoni karanténba kellene vonulniuk. Ezek a szabályok péntektől már érvényben vannak a cseh határon (a kivételekről csütörtökön részletesen is beszámoltunk). 

A vörös kategóriába tartozó országok listájáról viszont nem egyedül az egészségügyi miniszter dönt, a végső szót a központi válságstábnak kell kimondania, amely várhatóan a jövő hét elején ül össze. 

Kockázatos szomszédok

Krajčí viszont megjegyezte, hogy a déli és a nyugati szomszédunknál a vírusadatok igencsak aggasztóak. Ausztriában például jövő héttől jelentősen lecsökkentik a rendezvények létszámát (a kültéri rendezvényekét 100 főre, a beltéri rendezvényekét pedig 10 főre), sőt, Sebastian Kurz kancellár már a teljes lezárás lehetőséget is emlegette (ahhoz hasonlót, amely Szlovákiában is érvényben volt a járvány első hulláma alatt).

Magyarországon szintén intézkednek, a rendőrség bejelentette, hogy a határellenőrzés egészen október végéig folytatódik, az eddig is érvényes feltételek mellett.

Krajčí ezzel kapcsolatban megjegyezte, senki ne gondolja, hogy csak Szlovákiában avatkoznak bele az emberek életébe. Dániában például a kültéri rendezvények létszáma 500, a beltérieké 100 fő, és Svédországban, ahol a járványadatok egyelőre kedvezőek, szintén érvényben van az 500 fős korlátozás.

Érdekes

Tovább nőtt a fertőzöttek száma

  • Csütörtökön 5542 teszt mellett 235 fertőzöttet azonosítottak, 
a járvány kirobbanása óta eddig ez a legnagyobb növekmény.
  • Szlovákiában eddig 6256 személynél mutatták ki a vírust.
  • Csütörtökön 102 beteg épült fel, ezzel az aktív fertőzöttek száma 2827.
  • A fertőzöttek a következő megyékből származnak: Pozsony megye (52), Nagyszombat megye (42), Nyitra megye (30), Zsolna megye (30), Eperjes megye (25), Kassa megye (22), Trencsén megye (20), Besztercebánya megye (14).
  • 128 személyt kezelnek kórházban, közülük eddig 106-nál mutatták ki a vírust. 10 személy fekszik intenzív osztályon, 
és 12-en szorulnak lélegeztetőgépre.
  • Az áldozatok száma nem változott, továbbra is 39 emberéletet követelt a vírus.

A tét az idősek egészsége

Szlovákiában egyelőre nincsenek olyan kedvezőtlen vírusadatok, mint a szomszédainknál, az viszont aggasztó, hogy az idős korosztályból egyre többen fertőződnek meg. Az egészségügyi miniszter beszámolója szerint szeptember 17-ig összesen 154 olyan személy fertőződött meg, aki már 65 évnél is idősebb. Ez azért jelent problémát, mert a 65 év felettiek a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Az egészségügyi miniszter megjegyezte, ebben szerepet játszik, hogy az idősek egy része továbbra is eljár különféle rendezvényekre, főleg a családi összejövetelekre, az esküvőkre, valamint az istentiszteletekre. Egy másik csoportot alkotnak azok az idősek, akiket az unokájuk, vagy valamilyen közeli hozzátartozójuk fertőzött meg. Krajčí viszont kiemelte: különösen jó hír az, hogy az idősotthonokban egyelőre nem jegyeznek semmilyen gócpontot.

„Ezúton is szeretném megkérni az időseket, hogy legyenek nagyon óvatosak, viseljék rendesen a maszkokat. A második hullám sikere attól függ, hogy mi, a társadalom hogyan leszünk képesek megvédeni őket, illetve ők saját magukat”

– jelentette ki a tárcavezető.

Reprofilizáció

Az egészségügyi miniszter azért is emelte ki az idősek védelmét, mert éppen náluk van a legnagyobb esély arra, hogy megfertőződés esetén kórházba kerülnek. 

Krajčí úgy véli, hogy ha a vírusadatok az elkövetkező hetekben is ilyen tempóban nőnek, akkor októberben szükség lehet néhány kórház átalakítására. Szlovákiában jelenleg 11 infektológiai osztály van, amelyeken a koronavírussal fertőzött betegeket kezelik, és Pavol Jarčuška járványügyi szakember szerint kettő már eléggé telve van. Ha a Krajčí által jósolt forgatókönyv bekövetkezik, akkor a kórházak megkezdik az egyes osztályok átalakítását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?