A beszélgetés fontosságáról

e

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy a párkapcsolati nehézségeket megértsük, és javulást érjünk el.

Régebbi cikkeimben már írtam a karantén hatásáról, most kicsit mélyebben szeretném körbejárni azt, hogyan tudunk közeledni a párunkhoz a bezártság alatt.

A koronavírus miatt hozott intézkedések új helyzetet teremtettek: a családokban teljesen felborult az addig megszokott életritmus, munkamegosztás, időbeosztás. Az összezártságban több időt töltenek együtt a család tagjai, jobban egymásra vannak utalva. Ezek a változások alaposan próbára tehetik mindannyiunk türelmét és alkalmazkodóképességét.

Először is a rohanó életvitelnek köszönhetően elenyésző időt töltünk együtt a családtagjainkkal: aggasztóan keveset beszélgetünk a párunkkal és a gyermekeinkkel igazán fontos, mély témákról, álmokról, vágyakról, célokról, a világról alkotott képünkről, örömeinkről és csalódásainkról. Ez a rohanás most a járvány miatti intézkedések hatására talán csökkent, időt kaptunk ajándékba: együtt tölthető időt. Ám a megszokott helyzeten nem könnyű változtatni. Több pártól hallottam, hogy nem tudnak egymással mit kezdeni, csak kerülgetik egymást, nem tudnak nyitni egymás felé, a túl régóta bezárt ajtók bizony nem tárulnak fel varázsütésre.

A legfontosabb tanácsom: korlátozzuk az internethasználatot, a facebookozást és a tévézést. Ezek időrabló tevékenységek. Gondoljuk át, és mérlegeljük, hogy a barátainkkal, a baráti társaságunkkal mennyi időt töltünk. Alapszabály: ez se menjen a párkapcsolat rovására! Az így felszabadult időben építsük a kapcsolatunkat! Hogyan? BESZÉLGETÉSSEL. Engedjük meg, hogy az érzéseinkről, problémáinkról beszéljünk, legyünk figyelmes hallgatók, belekotyogás nélkül! Nem biztos, hogy olyat hallunk, ami jólesik, de ennek ellenére legyünk erősek, és értő fülekkel hallgassuk meg a másikat! Érdeklődjünk a párunk véleménye iránt, kérdezzünk bátran!

Miről lehet beszélgetni? Gyakorlatilag mindenről. Vannak rázós és kevésbé rázós témák. Utóbbi lehet a gyerekkori emlékek felelevenítése, kedvenc könyvek, filmek, sorozatok felidézése, családi anekdoták, vicces történetek elmesélése. A nehéz témák közé tartozik, de mindenképp sort kell rá keríteni, a párkapcsolatunkról, az érzéseinkről, a vágyainkról való beszélgetés. Mi a párunk véleménye, hogy működik ez a kapcsolat? Mennyire érzi magát boldognak? Min szeretne változtatni? Mi érintette őt érzékenyen, fájdalmasan? Mit gondol rólam mint társról? Mennyire elégedett velem? Tudom, ezek már problémás kérdések. Ne rettenjünk meg attól, ha a párunk az első ilyen próbálkozás után a fejünkre borítja az elmúlt tíz év minden konfliktusát. A hosszú ideje halmozódó ellentéteknek egyszer ki kell szabadulniuk. Tisztázni kell őket, kibeszélni, megtisztítani a terepet, hogy utána megújult alapokra tudjuk helyezni a kapcsolatunkat. Higgyék el nekem, a befektetett idő és energia meg fog térülni.

Jó beszélgetést és boldogságos őszi napokat kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó rovata

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?