Fülek Losonctamásival karöltve akarja segíteni a járás községeit

füleki vár

Fülek és Losonctamási önkormányzata félmilliós projekt indítását tervezi. Segítenék általa a járás többi települését is.

Fülek város Losonctamási községgel együttműködve nyújtott be támogatási kérelmet az újonnan alakult Beruházási, Régiófejlesztési és Informatizálásért Felelős Minisztériumhoz, mellyel több mint 474 ezer euróra pályázik. „A közpolitikák fejlődésének és optimalizálásának támogatása a Losonci járás önkormányzatainál“ megnevezésű projekt teljes ráfordításai valójában csaknem félmillió euró nagyságrendűek lesznek, és a különbözetet az önkormányzatok saját forrásokból fogják finanszírozni.

Amint azt Mágyel Andrea, a füleki városháza hivatalvezetője elmondta, a projekt célja a járás egyes hivatalainak kapacitásnövelése, ill. a helyi közigazgatás tehermentesítés általi működésének általános hatékonyabbá tétele. „A projekt megkönnyíthetné az önkormányzatok eredeti és átruházott hatásköreinek ellátását, melyek gyakran áttekinthetetlenek és komplikáltak, ami felesleges terhet ró a hivatalokra.“ Elmondása szerint a projekt fő eleme egyféle közös irodaként működő szakmai munkacsoport létrehozása lesz. „Olyan szakemberek gárdájáról van szó, akik munkakörébe a lehetőségek aktív keresése fog tartozni, melyek által a járás községei támogatásokhoz juthatnak, s akik azt követően segíteni fogják őket a tervezeteik megvalósításában“ – magyarázta a hivatalvezető, hozzátéve, hogy a munkacsoport tagjainak dolga lesz a járás egyes községei stratégiai dokumentumainak elemzése és átdolgozása is. Az egyes községi hivatalok ugyanis nem rendelkeznek elégséges kapacitással arra, hogy mélyebben foglalkozzanak a pályázatokkal. „A támogatások lehívása mögött sok hangyaszorgalommal végzett munka rejlik. A megfelelő pályázati felhívás kikeresésétől, a pályázat előkészítésétől, a kérelem benyújtásától a közbeszerzésen keresztül, egészen a megvalósításhoz kapcsolódó további terjedelmes adminisztrációig. A községek emiatt nem tudják hatékonyan kihasználni az eurofondokat. Éppen ebben az ügyvitelben segítene az újonnan létrehozott csoport, és bízunk benne, hogy ennek köszönhetően sokkal több pénz érkezne a járásba“ – fűzte hozzá.

Amint még elmondta, a projekten belül négy kézikönyv kidolgozását is tervezik, melyek az építési eljárás, a hulladékkezelést hangsúlyozó környezetvédelem és a szociális szolgáltatások területével, valamint az idegenforgalommal és a régiónk fejlesztésében való kihasználásának lehetőségeivel fognak foglalkozni. „A kézikönyvekben foglalt információk áttekinthetőbbé teszik az említett szakterületek bonyolult bürokratikus rendszerét, és megkönnyítik ezáltal a hivatalok munkáját“ – fejezte be, azzal, hogy a projekttől tehát azt várják, hogy átláthatóbbá teszi az egyes eljárásokat, hatékonyabbá válik a hivatalok működése és a közös eljárással újabb pénzforrásokhoz is jutnak a járás fenntartható fejlődése érdekében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?