3-4 fokkal is emelkedhet az évi átlaghőmérséklet Szlovákiában

hőség illusztráció

3-4 fokkal magasabb lehet a jövőben az évi átlaghőmérséklet Szlovákia területén, a nyári hónapok átlaghőmérséklete pedig akár 5-6 fokkal is emelkedhet – véli Jozef Pecho klimatológus, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) meteorológusa. Szerinte a klímaváltozás már az egész bolygó számára fenyegetés.

„Az ország déli részein hasonló lesz a helyzet, mint most a Balkán déli részén vagy Görögország belső területein. Csakhogy ha itt 44,5 fok lesz árnyékban, mi azt fogjuk bámulni, hogyan hordja a port a szél a kiszáradt termőföldek felett, és esetleg a jobb években reménykedhetünk, hogy legalább valami kerül az asztalra abból, amit tavasszal elvetettünk” - jelentette ki a klimatológus.

Pecho emlékeztetett, hogy az ország területén 1986 óta nem volt az átlagosnál hűvösebb nyár, 2007 óta pedig valamennyi rendkívül meleg volt.

„Alapjában véve a nyaraink a dél-európai nyarakra kezdenek emlékeztetni – forrók és általában nagyon szárazak” - tette hozzá.

Liliana Rástocká, a szlovák klímavédelmi kezdeményezés tagja hozzátette, sokkal határozottabb fellépésre van szükség a politika részéről. Idén dől el, hogy Szlovákiának sikerülhet-e elérnie a szénsemlegességet az európai zöld egyezmény ütemterve szerint. Rástocká szerint az ország a megújuló energiaforrások felhasználásával, az épületek megfelelő színvonalú szigetelésével, a hatékonyabb ipari energiafelhasználással és a természetbarát gazdálkodással csökkentheti károsanyag-kibocsátását. „Csupa olyan intézkedésről van szó, ami a gazdaság és a lakosság egészsége szempontjából is fontos” - szögezte le Rástocká.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?