Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban csökkent az új fertőzöttek száma

koronavírus tenger

Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban pedig tovább csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 108-cal 3498-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szerdán még 77 új esetről számoltak be.

Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 27-en vannak kórházban, és közülük ötöt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 701.

Új járványgócok az idősotthonokban és az iskolákban alakultak ki. Szlovéniában szeptember 1-jén kezdődött a tanév. Teljes intézményeket nem zárnak be a járványhelyzet miatt, csak osztályokat küldenek karanténba, és digitális oktatásra állnak át, majd a tíz nap lejártával a tanulók visszatérnek a tantermekbe.

A szlovén kormány döntése szerint vasárnap éjféltől a 14 napos kötelező hatósági karantén időtartamát tíz napra csökkentik az országban. A rendelettel enyhíteni akarják azokat a gazdasági károkat, amelyeket a vállalkozók szenvednek el a szigorítások miatt.

A karantén időtartamának csökkentésén Horvátország is gondolkodik.

Davor Bozinovic belügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott: bár erről még nem született közös megegyezés, a törekvések abba az irányba mutatnak, hogy csökkenteni kell a karantén időtartamát. „Természetesen kívánatos volna, hogy ebben a kérdésben az Európai Unió is állást foglaljon” – mondta, elkerülendő, hogy egyik országban egyfajta, a másikban másfajta mércével mérjenek, mert a vírus és az emberek is ugyanazok.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 190-nel nőtt, és elérte a 13 107-et az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Csütörtökön még 291 esetről számoltak be.

Csütörtökön három új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 211-re nőtt. A betegek közül 327-en vannak kórházban, közülük 26-an lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2430, és 8720-an vannak hatósági karanténban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?