Ádám, hol vagy?

gép

„Idegeneknek belépni tilos!” – olvasható a matricán egynéhány kamaszszoba ajtaján. Nem szívesen látott vendégként máris hátrányos helyzetben vagyunk, de azért csak próbálkozzunk tovább szelíden, megannyi tapasztalattal felvértezve sikerülhet szót értenünk, ha elég nyitottak és tisztelettudóak vagyunk egymással. Előfordulhat, hogy időnként majd úgy érezzük, más-más hajóban evezünk, hiszen az egyik egy útját kereső kamasz, a másik meg az a felnőtt, aki a lehető legjobbat szeretné a gyermekének.

Fenyvesi Gabi nagyon régi, hatvanas évekbeli táncdalfesztiválon népszerűvé vált slágerének első sorai jutnak eszembe. „Ádám, hol vagy? Vajon hova mehettél?” Egy kedves, minapi történet kapcsán kezdtem el dúdolni, amikor a kiskamasz Ádám megszeppenve megállt a küszöbünkön, hóna alatt vékony kis laptopjával, és kérő szemekkel nézett ránk. Az egyébként tűzrőlpattant kisfiút néhány perccel azelőtt még kint láttam a folyón. Édesapja a motorcsónakban ült, Ádámot vízisín húzta maga mögött. A fiú önfeledten nyargalászott a hullámokon, a vadkacsák riadtan rebbentek szét, a közelben lakó hódok fülüket, farkukat behúzva bújtak be odvaikba, parton felejtve a zsenge, ropogtatni való zöldséghéjakat. Ádám leckét hozott, ki kellene nyomtatni, a geometria nem éppen a kedvence, ezeket a feladatokat nem tudja a képernyőn megoldani. Összeszereljük a nyomtatót az erdő közepén, zakatolva dolgozik a gép a faházikó teraszán, hamarosan kezünkben a forró feladatlapok. Valami csúcsokat kell összeszámolni, egymásba préselt négyzethálókon. Nem emlékszem rá, mikor láttam utoljára ilyen feladatot. Ádám venné a lapokat, és menne a dolgára, majd kissé megszeppenve azért megjegyzi, hogy ezzel elég nehezen fog boldogulni. Harkályok, mókusok bolondoznak felettünk a fák lombjai között, mi ülünk a nagy kerti asztal körül, számolunk… aztán újraszámolunk, majd megint. Nevezhetnénk nyári iskolának, egyfajta továbbképzésnek is, ahogy az online oktatás kapcsán, valamilyen véletlen folytán mindannyian érintettekké váltunk.

Gondolatban visszaülünk az iskolapadokba, rég nem látott feladatok okoznak ismét fejtörést. Ádám huncut mosolya azonban mindenért kárpótol, de már keresi is őt az édesanyja, mert kicsit elidőzött nálunk a kiskamasz. „Ádám, hol vagy?”

A szerző az Új Szó munkatársa

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?