Tüntetésekkel fenyeget a legnagyobb agrárkamara a földbérleti díjak emelése miatt

SPPK
Pozsony |

Tüntetések, forgalomlassító demonstrációk – ezekre számíthat Szlovákia a legnagyobb agrárkamara szerint, ha nem változtat a gazdákkal szembeni hozzáállásán. Az ezzel kapcsolatos felhívásukat csaknem 700 agrárvállalkozás támogatja. Egy másik agrárszervezet politikai elfogultsággal vádolja őket.

A gazdákat ezúttal az bosszantotta fel, hogy a Szlovák Földalap (SPF) megemelte a bérleti díjakat annak a nagyjából kétezer mezőgazdasági vállalkozásnak, amelyek az alap tulajdonában levő földeken gazdálkodnak. Az alap még július elején szerződést íratott alá velük a bérleti díjak növeléséről, aminek köszönhetően az érintett mezőgazdasági vállalkozások szerint a földalap nagyjából 7–10 millió euró pluszbevételhez juthat. Abban az esetben, ha az agrárvállalatok nem egyeznek bele a bérleti díj emelésébe, elveszíthetik azon földterületeket, amelyeken jelenleg gazdálkodnak. Összességében több mint 400 ezer hektárnyi mezőgazdasági földterületről van szó, miközben azok az agrárvállalatok, amelyek többek között a földalap területeit is bérlik, az ország mezőgazdasági össztermelésének csaknem a 80 százalékát biztosítják.

„Az érintett gazdák többségéhez hasonlóan az általam irányított vállalkozás is kénytelen volt aláírni az új szerződést. Két hetet adtak arra, hogy meghozzuk a döntést, és határozottan a tudtunkra adták, hogy ha nem írjuk alá a szerződés-kiegészítést, jövő januártól már nem számolnak velünk”

– nyilatkozta Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke a kormányhivatal pozsonyi épülete előtt megtartott csütörtöki sajtótájékoztatóján. A szakmai szervezet vezetője a kormányfőnek, a földművelésügyi miniszternek, a parlament elnökének és a parlamenti képviselőknek is eljuttatta azt a felhívást, amelyet a 700 legnagyobb szlovákiai agrárvállalkozás írt alá, és amelyben a bérleti díjak növelése ellen tiltakoznak.

„Ha nem történik érdemi változás, a földek helyett az utcákra és az autópályákra vonulunk ki” – fenyegette meg a kormányt Macho. Hogy az új díjak mekkora veszteséget okoznak a gazdáknak, azt Miroslav Štefček, az SPPK alelnöke korábban egy liptói mezőgazdasági üzem példáján szemléltette, amely az eddigi 7500 euró helyett 35 ezer eurós díjat fog fizetni. Macho szerint az új bérleti díjakat ezért megvizsgáltatják a Szlovák Versenyhivatallal is, szerintük ugyanis a Szlovák Földalap visszaélt a domináns piaci helyzetével.

Az SPPK fellépésével azonban nem minden gazda ért egyet. A pozsonyi kormányhivatal előtt tegnap a Gazdák Kezdeményezésébe (IP) tömörült termelők is megjelentek, akik elmondták: „aggódva figyelik az SPPK művileg kiprovokált tiltakozását, amely csak az indulatok felkorbácsolását szolgálja”.

„Épp az SPPK volt az, amely korábban nem csatlakozott az Agrárkifizető Ügynökségnél (PPA) történt visszaélések ellen szervezett tüntetéseinkhez. És ők voltak azok is, akik az elmúlt 12 évben a földművelésügyi tárcát és a Szlovák Földalapot a legnagyobb mértékben támogatták. Így jelentős mértékben felelősek a jelenlegi helyzet kialakulásáért”

– állítja Patrik Magdoško, a Gazdák Kezdeményezésének a képviselője. Szerinte ők csütörtökön azért látogattak el a kormányhivatal elé, hogy kiálljanak a jelenlegi földművelésügyi miniszter, Ján Mičovský mellett.

Mičovský már korábban jelezte, hogy a Szlovák Földalaptól bérelt földek bérleti díjai alulértékeltek voltak. Hasonló véleményen van a földalap is, amely szerint az új bérleti díjakkal csak megszüntették az eddigi diszkriminációt, a korábbi deformált díjaik ugyanis előnyben részesítették a bérlőiket a többi mezőgazdasági vállalkozással szemben. Lapunkban ezzel kapcsolatban már korábban figyelmeztettünk arra, hogy a bérleti díjak növelésével azokban a régiókban a legnagyobb az elégedetlenség, ahol mostanáig potom áron bérelhették a mezőgazdasági területeket a gazdák, tehát mindenekelőtt az ország északi járásaiban, ahol akár 60–70 euró/hektáros bérleti díjakkal is találkozhattunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?