ET-biztos: a szlovák parlament utasítsa el a nők reproduktív és szexuális jogairól szóló törvénytervezetet

Európai Parlament

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön közzétett levelében arra szólította fel a szlovák parlamentet, hogy utasítsa el a nők reproduktív és szexuális jogairól szóló törvénytervezetet.

A strasbourgi szervezet biztosa aggodalmat fejezte ki a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában jelenleg tárgyalt törvénytervezettel kapcsolatban, amely korlátozásokat vezetne be a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáféréssel kapcsolatban.

Mijatovic szeptember 7-én kelt levelében két aggályosnak ítélt javaslatra hivatkozik. Az első kifogásolt módosítás a várandós nőnek a jelenlegi 48 óra helyett 96 óra gondolkodási időt adna, tehát az abortuszt legkorábban csak a kérvényezés után négy nappal lehet elvégezni. A második indítvány pedig azt célozza, hogy az eddigi egy orvosi diagnózis helyett két vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy a 12. hét után is el lehessen végezni a terhességmegszakítást. Erre csak akkor van lehetőség, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét, vagy a gyermek súlyos egészségkárosodással jönne a világra.

A biztos felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy a törvénytervezet más javaslatai, például a terhességmegszakítással kapcsolatos információk nyújtására, a személyes információk gyűjtésére és megosztására vonatkozók, akadályokat gördítenek a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférés elé, és megbélyegzik a terhességmegszakításhoz folyamodó nőket.

Hangsúlyozta: a javasolt intézkedések ellentétesek az Egészségügyi Világszervezet irányelveivel, valamint a nemzetközi emberi jogi szervek ajánlásaival.

"Arra kérem a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjait, hogy utasítsanak el minden olyan javasolt intézkedést, amely visszalépéshez vezetne a nők szexuális és reproduktív jogai tekintetében" - nyomatékosította Mijatovic.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?