Meghalt egy 16 éves, 161 új fertőzött, regisztrációs kötelezettség. ÖSSZEFOGLALÓ

maszkos ember

Halálos áldozata is van a koronavírusnak Szlovákiában: egy 16 éves lány. Tegnap 161 új fertőzöttet azonosítottak. Hírösszefoglaló.

Meghalt egy 16 éves koronavírus-fertőzött lány. Ezt Marek Krajčí egészségügyi miniszter erősítette meg a kormányülés előtt. Mint elmondta: az illetőnek más egészségproblémái is voltak, ezenkívül erősen túlsúlyos volt, ami kockázati tényező a COVID-19 betegség esetében jelenti a TASR és az ujszo.com.

 Azt, hogy beadták-e a lánynak a remdesivir hatóanyagot tartalmazó gyógyszert, Krajčí nem akarta kommentálni.

 

161 új koronavírus-fertőzött

Kedden (szeptember 8.) 161 újabb esetben diagnosztizálták az új típusú koronavírus-fertőzést Szlovákiában. „78 nőről és 83 férfiról van szó. A legfiatalabb fertőzött kettő, a legidősebb pedig 89 éves.” A nyilvántartott pozitív esetek száma így 4888-ra nőtt. A laboratóriumokban 5309 tesztet végeztek el. Kedden 34-en gyógyultak ki a betegségből. Erről az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) tájékoztatott a covid-19.nczisk.sk weboldalon, illetve az Egészségügyi Minisztérium (MZ) a közösségi oldalán.

A minisztérium szerint a pozitív esetek közül 44 a Pozsonyi (Bratislava), 17 a Turdossini (Tvrdošín), 9 az Eperjesi (Prešov), 8 a Nyitrai (Nitra), 7-7 az Ólublói (Stará Ľubovňa) és a Zsolnai (Žilina), 5-5 pedig a Malackai (Malacky), Nagymihályi (Michalovce), Szenci (Senec) és Trencséni (Trenčín) járáshoz kötődik. Ezenkívül 4-4 esetet regisztráltak a Komáromi (Komárno), Bazini (Pezinok) és Nagyszombati (Trnava) járásban, továbbá 3-3 új fertőzöttről tudnak a Galántai (Galanta), Kassai (Košice), Érsekújvári (Nové Zámky), Privigyei (Prievidza) és a Szinnai (Snina) járásban. 2-2 beteget vettek nyilvántartásba a Dunaszerdahelyi (Dunajská Streda), Poprádi (Poprad) és a Vágsellyei (Šaľa) járásban, és 1-1 esetet jelentettek a Besztercebányai (Banská Bystrica), Breznóbányai (Brezno), Gyetvai (Detva), Gölnicbányai (Gelnica), Galgóci (Hlohovec), Illavai (Ilava), Liptószentmiklósi (Liptovský Mikuláš), Losonci (Lučenec), Vágújhelyi (Nové Mesto nad Váhom), Simonyi (Partizánske), Vágbesztercei (Považská Bystrica), Rimaszombati (Rimavská Sobota), Szebeni (Sabinov), Szakolcai (Skalica), Szobránci (Sobrance) és a Vízközi (Svidník) járásból.

A COVID-19 betegséggel összefüggésben 131 személyt kezelnek kórházban, 98 esetben már igazolták a koronavírus-fertőzést. 17 beteget intenzív osztályon kezelnek, hét másik mesterséges lélegeztetésre szorul. Az aktív esetek száma jelenleg 1904. Az eddig elvégzett laboratóriumi tesztek száma 365 945, írja a TASR.

 

Világszerte 27,4 millió

Már 27 479 047 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 896 236, a gyógyultaké pedig 18 444 515 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerdai összesítése szerint, jelenti az MTI és az ujszo.com.

Egy nappal korábban 27 256 723 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 891 308, a gyógyultaké pedig 18 251 538 volt.

A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

 

Kockázatos országból Szlovákiába érkezők, figyelem!

Azok, akik az elmúlt 14 napban kockázatosnak minősített országba utaztak, és repülővel érkeznek vissza Szlovákiába, regisztrálniuk kell a korona.gov.sk weboldalon. Az intézkedés szeptember 10-én, reggel 7:00 órától lép érvénybe.

A regisztráció továbbra is kötelező azok számára, akik autóval érkeznek Szlovákiába Ukrajnából. A regisztrációról szóló igazolást a rendőröknek kell felmutatni. Erre a Belügyminisztérium figyelmeztetett a közösségi oldalán.

Minden utasnak, aki repülővel érkezik Szlovákiába, az érkezése után – bármelyik országból is jött –, egy a közegészség védelmét szolgáló űrlapot kell kitöltenie, amely lehetővé teszi az utas előkeresését. Az űrlap elektronikusan megtalálható a Közlekedési és Építésügyi Minisztérium weboldalán – angol nyelven is.

A zöld minősítésű országok között jelenleg 26 ország szerepel: Ausztrália, Ausztria, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Görögország, Írország, Izland, Japán, Kína, Lengyelország, Lettország, Lichtenstein, Litvánia, Magyarország, Monakó, Németország, Norvégia, Olaszország, Svájc, Szlovénia és Új-Zéland.

„Minden más ország, amely nincs ezen a listán, kockázatosnak számít” – emlékeztetett a belügyi tárca a TASR jelentése szerint.

 

Karanténintézkedések több pozsonyi iskolában

Az új típusú koronavírus miatt újabb pozsonyi iskolákban kellett karanténintézkedéseket bevezetni, írja a TASR és az ujszo.com.

Az intézkedések a Kozia utcai Magán Óvodát, az M. C. Sklodowská utcai Magán Sportszakközépiskola egyik osztályát, a Gorazdová utcai Eva Jaczová Tánckonzervatórium elsőéves tanulóit, valamint a Česká utcai Magángimnázium egyik osztályát érintik. A TASR-t a Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal tájékoztatta.

„A karanténintézkedések azt jelentik, hogy az adott óvoda vagy iskola (iskola vagy csak osztály) tanulói, pedagógusai és többi személyzete otthoni karanténba vonult; hogy elrendelték a mintavételt az új típusú koronavírusra; és hogy aktívan kell figyelnünk az egészségi állapotunkat” – pontosított Katarína Nosálová, a pozsonyi RÚVZ szóvivője.

A Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium ugyanakkor arról adott hírt Facebook-oldalán, hogy a tanév első hetében minden rendben volt.

 

 

(TASR, MTI, ujszo.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?