Újra kísért a brexit

brexit karikatúra

Johnson ismét nagy tétekben játszik, és mindent arra tett fel, hogy az EU fogja félrerántani a kormányt.

Nem csoda, hogy a koronavírus mellett szinte teljesen elfelejtettük a brexitet, amely nem is olyan rég még Európa egyik fő problémája volt.

A vezető hírek közé mostanában ritkán jutnak be a brexittel kapcsolatos hírek, de a folyamat még koránt sincs lezárva, ellenkezőleg: ismét közel járunk ahhoz a ponthoz, melynek eredménye a brexit utáni viszonyok összeomlása. Év végén ugyanis letelik a Nagy-Britannia január végi kilépésekor kötött átmeneti időszak, ezért a tárgyalásokat az október közepére tervezett EU-csúcsig le kell zárni. Ha ez nem sikerül, januártól a két fél csupán a Kereskedelmi Világszervezet általános szabályrendszere szerint kereskedhet.

A tárgyalások a koronavírus-járvány ellenére is folytatódtak, de más pozitívumot nehéz találni. Nem és nem jön az áttörés, és az uniós tárgyalócsapat egyre pesszimistább. Michel Barnier, az EU főtárgyalója Európa-szerte ismétli, hogy ha a britek a legalapvetőbb kérdésekben sem képesek kompromisszumra, akkor nincs esély semmiféle megegyezésre.

Magukat megnevezni nem kívánó uniós források szerint most úgy néz ki a helyzet, hogy két autó teljes sebességgel száguld egymással szemben, és mindkét sofőr arra vár, hogy a másik rántsa félre a kormányt.

Boris Johnson kormányfői karrierjét kizárólag a brexitnek köszönheti, és most is nagy tétekben játszik. Kijelentette, ha nem születik meg októberben a megegyezés, kormánya ezt tudomásul veszi és kész továbblépni.

Szerinte Nagy-Britannia az év végére fel lesz készülve a szabadkereskedelmi megegyezés nélküli létre is, de kész olyan szerződést kötni, mint amilyet az EU és Kanada kötött 2016-ban. Olaj volt a tűzre az a sajtóértesülés, hogy a brit kormány olyan törvényjavaslatokat nyújt be a parlamentbe, amelyek aláaknázzák a kilépési megállapodásban leírtakat. A brit kormány ugyan tagadja ezt, de a hangulat ettől nem lett jobb Brüsszelben.

Tekintve, hogy az EU már mennyi időt és energiát fordított a brexittárgyalásokra, nem csoda, hogy már az EU tisztségviselőinek és a tagországi vezetőknek is elegük van a brit stratégiából. Ez jól érezhető abból, hogy a napokban mindenki egy emberként állt ki Michel Barnier főtárgyaló mellett. Ursula von der Leyen leszögezte, Nagy-Britannia és az EU korrekt kapcsolata csakis a kilépésről aláírt megállapodás alkalmazásán alapulhat.

Az egész brexit egy hullámvasúthoz hasonlít, és nehéz megmondani, hogy Boris Johnson mennyire gondolja komolyan a megegyezés nélküli gazdasági kapcsolatokat. Jártunk már veszélyesen közel a megegyezés nélküli brexithez, de akkor sikerült elkerülni a frontális ütközést. Brüszszelben most is a brit vezetés maradék józan eszében bíznak, hiszen a megegyezés nélküli kereskedelmi kapcsolatok NagyBritannia számára lennének előnytelenebbek, az ütközés után a britek „sérülései” lesznek súlyosabbak és tartósabbak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?