Az e-cigik is drágulnak jövőre

E-cigi
Pozsony |

A pénzügyminisztérium már korábban jelezte, hogy jövőre jelentősebben megemeli a dohánytermékekre vonatkozó jövedéki adót, minek következtében drágulni fog egy doboz cigaretta. Most viszont kiderült az is, hogy a drágulás az egyre népszerűbb, úgynevezett füstmentes dohánytermékeket sem fogja elkerülni. 

A dohánytermékekre vonatkozó jövedéki adó már egy ideje nem változott, legutóbb Ladislav Kamenický, a Smer-jelölte pénzügyminiszter akarta megemelni. Javaslata 101 millió eurót hozott volna az állami költségvetésbe, Andrej Danko (SNS) akkori házelnök viszont a koalíciós szerződés megszegésének nevezte a pénzügyminiszter tervezetét, így a cigaretták drágulásából nem lett semmi. 

A pénzügyminisztérium vezetését viszont idén már az OĽaNO képviselője, Eduard Heger vette át, aki ismételten előrukkolt a jövedéki adó növelésével. Ennek köszönhetően jövőre 103,7 millió, 2022-ben 140,9 millió euróval több folyhat be az állami költségvetésbe. A javaslatot, bár a választók körében nem egy népszerű módosításról van szó, minden bizonnyal megszavazza a parlament, a gazdasági válság idején ugyanis az államkasszának minden bevételi forrásra szüksége van.

Mit jelent majd mindez a gyakorlatban? Nem mást, mint hogy jövő februártól egy doboz cigaretta átlagban 40 centtel drágul, egy évvel később pedig további 20 centtel. 2021-ben tehát egy doboz cigi Szlovákiában körülbelül 3,70 euróba fog kerülni. Viszont még ettől is jelentősebben drágulnak majd a füstmentes dohánytermékek, a közismert e-cigarettákba vásárolt töltetek csomagolásonként 50 centtel lesznek drágábbak jövő februártól. A tárca érvelése szerint mindezt azért, hogy az ezekben a termékekben található dohány jövedéki adója csupán a 44 százaléka annak, ami a klasszikus cigarettákban található dohányé – újonnan ez az érték 73 százalék lesz, ami annyit jelent, hogy egy csomag körülbelül négy euróba fog kerülni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?