Kočner győzött?

Kotrha

Pár hónapja írtam egy jegyzetben, de most leírom még egyszer: a kis halak lebuknak, a nagyok mind befutnak. Soha nem volt ez ennyire igaz Szlovákiában, mint a Speciális Büntetőbíróság múlt heti ítélete után.

Nehéz csalódottság nélkül írni a Kočnert és Zsuzsovát felmentő ítéletről, mert pontosan azokat a zsigeri, cinikus ösztönöket erősíti meg, amelyek mindannyiunkban ott vannak, ha az államról, politikusokról, maffiózókról és bírákról esik szó. Hát persze, hogy felmentették őket, hát persze hogy nem fognak megbűnhődni, hát nem vetted még észre, hogy itt mindenkit meg lehet venni – ezek azok a zsigeri reakciók, amiknek nem szabad most engedni, bármennyire értelmetlennek, szélmalomharcnak tűnik is az igazságért folytatott küzdelem. Mert ha feladjuk, akkor a gyilkosok győztek, ezt pedig nem engedhetjük.

Az ítélet kihirdetése olyan volt, mint egy pofon, mint egy váratlan gyomros a társadalom számára. A parlamenti választás óta (a pandémia ellenére) ápolgattuk a reményt, hogy itt és most leszámolunk a maffiaállammal. Ha ez a remény egy kis, törékeny virág volt, ami épp csak gyökeret eresztett a februári választás után, akkor a Kočnerékat felmentő ítélet egy T-34-es tank, ami a földbe gyalulta a virágocskát, minden reményünkkel együtt. Fábry Sándor egyik régi szkeccsében hangzik el a következő alapvető igazság: „Mer´elvtársak: ami ami, az az.” És hát „ez” a felmentő ítélet nagyon „annak” tűnik. Nem csoda, hogy megindultak a találgatások és Szlovákia hirtelen ötmillió jogász és nyomozó országa lett: „Persze, hogy elengedték, hiszen a börtönben még véletlenül énekelni kezdene. Zsuzsovát pedig ugyanezért kellett kihozni, mert ő Kočnert márthatta volna be” – hangzik a következtetés, amivel első blikkre elég nehéz vitatkozni.

De mi van, ha nem ez történt? Mi van akkor, ha nincsenek sötét patrónusok, akik a háttérből mozgatják a szálakat? Mi van akkor, ha a Kuciak-gyilkosság felderítése során mindenki a lehető legtöbbet hozta ki magából, a rendőrségtől kezdve az ügyészeken keresztül egészen a bírákig? Mi van akkor, ha ebben ennyi volt? Mi van, ha tényleg nem elégségesek a bizonyítékok, ha ennyi alapján nem lehet elítélni ezt a két embert? Egy jogállam végül is így működik. El tudnánk ezt fogadni? Egyelőre biztos nem, túl nagy a köd, túl sok a kérdés és az elvarratlan szál. Az ügyet talán legjobban ismerő újságíró, Monika Tódová a Denník N podcastjében azt mondta, hogy a bíróság szenátusában lényegében alkalmatlan személyek ültek, akik nem kommunikáltak egymással és egyszerűen nem bírtak egy ekkora volumenű üggyel. Ezért fordulhatott elő, hogy a szenátus elnökét – aki ténylegesen ismerte az ügy részleteit – leszavazta a két, kevesebb információval rendelkező bíró, akik nem vették a fáradtságot, hogy beleássák magukat a 23 ezer oldalas ügyiratba. Tódová szerint ez magyarázhatja azokat az ellentmondásokat is, amelyek az ítélet indoklásában vannak. Ha tényleg ez a helyzet, az nem fest jó képet a szlovák igazságszolgáltatásról, de így még mindig él a remény, hogy a Legfelsőbb Bíróság kiköszörülheti a csorbát, ami az igazságérzetünkön esett.

Egy biztos: az igazságszolgáltatás megtisztításáért folytatott küzdelem nem egy gyors sprint lesz, inkább maraton, ahol sok múlik a kitartásunkon. Egyszerű emberként nem sokat tehetünk azon kívül, hogy figyeljük az eseményeket, kérdezünk és magyarázatot követelünk. Ez kevésnek tűnhet, de létfontosságú. A bűnösök ugyanis semmit sem szeretnének jobban, mint hogy az ügyet apátia és érdektelenség övezze, a felmentő ítéletről olvasva pedig csak rezignáltan legyintsünk. 

A nagyhalak befutnak, Kočner győzött? Csak akkor, ha hagyjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?