Čaputová aláírta az ügyészségről szóló törvényt

Zuzana Čaputová
Pozsony |

Zuzana Čaputová köztársasági elnök pénteken aláírta az ügyészségről szóló törvény módosítását, amelyet a múlt héten újra jóváhagyott a parlament – tájékoztatott Martin Strižinec, az államfő szóvivője. 

Az elnök asszony korábban visszaküldte a törvényt a parlamentnek, a képviselők az államfő észrevételeivel fogadták el újra a jogszabályt. Az újra jóváhagyott módosítás szerint olyan a jelöltek is pályázhatnak a főügyészi posztra, akik nem dolgoztak ügyészként.

Bővült azon személyek és intézmények köre, akik jelöltet javasolhatnak a főügyészi vagy a különleges ügyészi posztra. Már nem csak a Főügyészség ügyésze lehet különleges ügyész.

A fő- és különleges ügyészi posztra olyan, 40 évesnél idősebb szlovák állampolgár pályázhat, akit jogosult megválasztani a parlament. Feltétel a legalább 15 éves szakmai gyakorlat és a feddhetetlenség. A különleges ügyészi posztért induló jelöltségének feltétele a jogi szakvizsga.

A főügyészi és a különleges ügyészi pozícióra a parlamenti képviselők, az igazságügyi miniszter, az ombudsman, az ügyészek tanácsa, az ügyvédek szakmai szervezete és a jogi karok, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézete állíthat jelöltet. A különleges ügyészt a főügyész javaslatára a parlament választhatta meg vagy hívhatta vissza.

Mielőtt az államfő a legfőbb ügyész felmentéséről döntene, kikérheti az ügyészi tanács véleményét, amit hét napon belül be kell nyújtania a testületnek. A parlament, mielőtt szavazna a különleges ügyész felmentéséről, kikéri az ügyészek tanácsa és a főügyész véleményét.

A főügyész és a különleges ügyész két évvel a kinevezése előtt nem töltheti be a köztársasági elnöki, a parlamenti képviselői, az EP-képviselői tisztséget, nem lehet kormánytag, államtitkár, megyeelnök, polgármester vagy ombudsman.

A különleges és a főügyészi posztra jelentkezőket, ugyanúgy, mint az alkotmánybírók megválasztásakor, még a parlamenti szavazás előtt nyilvánosan meghallgatja az alkotmányjogi bizottság.

A módosítás értelmében a főügyész és a különleges ügyész a hivatali idő lejárta vagy a funkció megszűnése után is a Főügyészség ügyésze maradhat.

A jogszabály a törvénytárban való megjelenés napján lép hatályba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?